03.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Burak Dursun / İSTANBUL
Okmeydanı Cemevi’nde bir cenaze törenine katılan Uğur Kurt’un ölümüne neden olan polis memuru Sezgin Korkmaz’a verilen 12 bin 100 liralık adli para cezasına Savcı Ekrem Şakar itiraz etti. Verilen kararın, mütalaaya aykırı olduğunu gerekçe gösteren savcı Ekrem Şakar, olayı hemen ertesi gün İstinaf Mahkemesi’ne taşırken Uğur Kurt’un annesi Güllünaz, babası Kemal, oğlu Kemal ve eşi Narin Kurt da verilen karara itiraz etti. Ailenin avukatlarından Aslı Kazan, “Savcının verdiği mütalaa doğrultusunda bir karar verilmesi için hukuki mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Cenazedeydi
Uğur Kurt, 22 Mayıs 2014’teki olaylar esnasında, bir yakınının cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi’nde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, sanık polis memuru Sezgin Korkmaz hakkında “taksirle öldürme” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Dosyanın gönderildiği İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın “taksirle öldürme” değil, “kasten öldürme” suçundan yargılanması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, sanığın “olası kastla öldürmek” suçundan 20 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezasını öngören hükme göre yargılanmasını istemişti. Dava dosyası istenen cezanın ağır ceza kapsamında olması nedeniyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.
Yargılama sırasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Şakar; Sezgin Korkmaz’ın gaz bombası, plastik mermi veya biber gazı fişeği atan FEN silahı ile müdahale edip uzaklaştırma alternatifini düşünmeyerek beylik tabancasıyla eylemcilere ateş ettiğini belirterek, olası kastla hareket edip Uğur Kurt’un silahla ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep etmişti.
Ancak davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığa “taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıl hapis cezası vermiş, duruşmadaki tutum ve davranışlarını lehine takdiri indirim nedeni kabul ederek sanığın cezasını 1 yıl 8 aya indirmiş; bu cezayı da 605 gün adli para cezasına çevirerek toplamda 12 bin 100 lira adli para cezası vermişti.
Ailesi itiraz etti
Kararın ardından hem duruşma savcısı Ekrem Şakar hem de Kurt ailesi karara itiraz etti. Verilen kararı, mütalaya aykırı olduğunu gerekçe gösteren savcı Ekrem Şakar olayı hemen ertesi gün İstinaf Mahkemesi’ne taşırken Uğur Kurt’un annesi Güllünaz, babası Kemal, oğlu Kemal ve eşi Narin Kurt da polise verilen para cezası kararına itiraz etti.
‘Savcı da biz de karara itiraz ettik’
Kurt ailesinin avukatlarından Aslı Kazan, şunları söyledi: “Sanığın sorgulanması, görüntülerin incelenmesi ve tanıkların dinlenmesinin ardından her şey açıklığa kavuşmuştur. Burada kuşkuya yer yoktur. Mahkeme kendi masrafları için sanıktan 19 bin TL talep ederken öldürülen bir kişi için verilen ceza ‘kasten öldürme’ değil ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan verilmiştir. Verilen ceza iyi hal indirimiyle 1 yıl 8 aya indirildi. Bu cezayı da 605 gün adli para cezasına çeviren mahkeme, sanığa toplamda 12 bin 100 lira adli para cezası vermişti. Karara savcı da biz de itiraz ettik. Savcının verdiği mütalaa doğrultusunda bir karar verilmesi için mücadelemize devam edeceğiz.”