01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
ELİF ALTIN İstanbul
Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan 235 sanıklı Ergenekon davasında mütalaasını açıklayan savcı, “Ergenekon silahlı terör örgütü”nün varlığının kesin ve inandırıcı delille kanıtlanamadığını belirtti. Savcı, Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan ve Danıştay saldırısı sanığı Osman Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu dört sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etti.
201 sanık hakkında beraat ve düşme, 32 sanık hakkında ise çeşitli suçlardan ceza istendi. Beraat istenen isimler arasında Turhan Çömez, Doğu Perinçek, Şener Eruygur, Hurşit Tolon ve Bedrettin Dalan gibi isimler bulunuyor.
Tüm avukatlarını azletti
Ergenekon davasında 2013 yılında verilen cezalar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından “Ergenekon silahlı terör örgütü”nün varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını ve hukuka aykırı dinleme ve aramalar, gizli tanık beyanları gibi sebeplerle bozulmuştu. Bozma kararının ardından aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu bazı sanıkların dosyası ayrılmıştı.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanan duruşmaya sanıklardan Erhan Timuroğlu, Osman Yıldırım, Yüksel Dilsiz bulundukları cezaevinden SEGBİS yoluyla katıldı. Sanık Alparslan Arslan, duruşmaya katılmak istemediğini söyledi. Arslan mahkemeye tüm avukatlarını azlettiğine dair dilekçe gönderdi.
Duruşma savcısı Abdurrahman Hacısalihoğlu, 648 sayfalık mütalaasını duruşmada özetledi. Savcı mütalaasında, “Ergenekon için ‘Ergenekon silahlı terör örgütü’nün varlığının kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle işbu dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen ‘Ergenekon’ adlı bir ‘terör örgütü’nün varlığı ispat edilememiştir” dedi.
Mütalaada, 199 sanığın ise tüm suçlardan beraatına veya zaman aşımı ve ölüm nedeniyle davaların düşürülmesine karar verilmesi istendi.
Anayasal düzene karşı suç
32 sanık hakkında çeşitli suçlardan ceza talep eden savcı, “Cumhuriyet Gazetesi’ne el bombası atılması ve Danıştay saldırısına ilişkin, bu saldırıların bir silahlı terör örgütünün faaliyeti kapsamında anayasal düzenin işleyişine karşı bir suç olduğunun kabul edildiğini” belirtti. Mütalaada bu kapsamda sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu’nun TCK’nın 309’uncu maddesi gereğince “Anayasa’yı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
3 kişiye tutuklama talebi
Savcı, sanık Alparslan Arslan’ın tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıklar Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu’nun ise tutuklanmalarına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, firari sanıklar Turhan Çömez ile Saipir Deplelvitze’nin yakalanmalarının beklenmesine karar verildi.
Duruşma 27 Aralık tarihine ertelendi.