GündemSARS ve MERS virüsleri hangi yıllarda ortaya çıktı? SARS ve MERS virüsü yüzünden dünya üzerinden kaç kişi yaşamını yitirdi?

SARS ve MERS virüsleri hangi yıllarda ortaya çıktı? SARS ve MERS virüsü yüzünden dünya üzerinden kaç kişi yaşamını yitirdi?

19.03.2020 - 09:12 | Son Güncellenme:

Covid-19 virüsünün Çin'de ortaya çıkması ve kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından vatandaşlar SARS ve MERS virüslerinin ne zaman ortaya çıktıkları ve kaç can kaybına yol açtıklarını araştırmaya başladı. Binlerce vatandaş SARS ve MERS virüsünün ortaya çıktığı yıllarda hayatını SARS virüsü Hong Kong'da ortaya çıkarken MERS virüsü ise Orta Doğu'da ortaya çıktı. Peki SARS ve MERS virüsü nedir nasıl ortaya çıktı?

SARS ve MERS virüsleri hangi yıllarda ortaya çıktı SARS ve MERS virüsü yüzünden dünya üzerinden kaç kişi yaşamını yitirdi

SARS ve MERS virüsleri konusunda araştırmalar artmaya devam ediyor. Corona virüsünün ortaya çıkmasının ardından SARS ve MERS virüsleri hakkında vatandaşlar aramalarını sıklaştırdı. Bu kapsamda SARS ve MERS virüslerinin ortaya çıktığı yıllar vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya başladı. Peki SARS ve MERS virüsü nedir nasıl ve ne zaman ortaya çıktı. SARS virüsü belirtileri nelerdi? SARS ve MERS virüsü yüzünden kaç kişi hayatını kaybetti? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Haberin Devamı

SARS VİRÜSÜ NEREDE ORTAYA ÇIKTI? KAÇ KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU?

Şiddetli akut solunum yolu sendromu (İngilizce: severe acute respiratory syndrome, kısaca SARS), insanları etkileyen, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsünün (SARS-CoV) neden olduğu solunum yolu sendromudur. Kasım 2002 ve Temmuz 2003 tarihleri ​​arasında Hong Kong'da başlayan SARS salgını neredeyse pandemik hale gelmiş ve dünya çapında 8422 vaka ve 916 ölüm görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü ölüm oranını %10,9 olarak açıklamıştır.Haftalar içinde SARS erkeni 2003 yılının başlarında Hong Kong'dan 37 ülkede yayılmıştır.

Bugün itibarıyla, 2003 yılı Haziran ayında görülen son enfekte insan vakası (2004 yılında laboratuvar kaynaklı bir enfeksiyon durumu göz ardı edilirse) ile SARS yayılması tamamen önlenmiştir. Ancak, SARS hastalığının (çiçek hastalığı aksine) eradike edildiği iddia edilmemektedir. Bazı hayvan populasyonlarında hala doğal ana rezervuar olarak mevcut olabileceği ve gelecekte insan nüfusunun içine tekrar dönebileceği düşünülmektedir.

Haberin Devamı

DSÖ'nün bildirdiğine göre SARS hastalığının fatalite hızı; 24 yaş ve daha gençlerde %1 altında, 25 - 44 yaş arası %6, 45 - 64 yaş arası %15, 65 yaş ve üzerinde %50 olarak görülmektedir. Karşılaştırma için, İnfluenza'dan ölüm hızı yaklaşık %0,6 (özellikle yaşlılarda) dolaylarındadır. Ancak yeni suşların şiddetli salgınları durumunda % 33 gibi yüksek değerlere de çıkabilir. SARS hastalığı 2016 yılında sadece Ukrayna'da 319 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu.

Belirti ve bulgular

İlk belirtiler grip benzeri hastalık şeklinde görülür ve şunları içerebilir: ateş, miyalji, letarji gibi belirtiler; öksürük, boğaz ağrısı ve diğer nonspesifik semptomlar. Tüm hastalar için ortak tek belirti ise 38 ° C (100.4 ° F) üstünde bir ateş gibi görünmektedir. Nefes darlığı daha sonra ortaya çıkabilir. Hastalık ilk aşamada soğuk algınlığı gibi belirtiler verir ama daha sonra gribi andırır.

Korunma yolları

Yemek araç-gereçlerini SARS virüsüne sahip olan kişilerle ortak kullanmamak.
Virüs'ün etkili olduğu ülkelere olan seyahatleri ertelemek.
SARS virüsüne sahip hastalarla birlikte yatmamak.
Çevresinde SARS virüsüne sahip hastalar olan kişilerin, sık sık ellerini yıkaması.
Alkol özellikli temizleyiciler kullanmak

Haberin Devamı

MERS VİRÜSÜ

Orta Doğu solunum sendromu ile ilgili koronavirüs veya EMC / 2012, insanları, yarasaları ve develeri enfekte eden bir koronavirüs türüdür. Enfeksiyon virüsü, DPP4 reseptörüne bağlanarak konukçu hücresine giren zarflı, pozitif-duyarlı, tek sarmallı bir RNA virüsüdür.

Virüsün insanlara hayvanlardan( develer, yarasalar) bulaştığı düşünülmektedir. Hasta insanlardan diğerlerine enfekte kişiyle aynı ortamda yaşamak veya bakımını yapmak gibi yakın temasla bulaşır. Mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmakla; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüs insanlara geçer. Hastaneler gibi sağlık ortamlarında da diğer hastalara ve sağlık çalışanlarına bulaş söz konusudur.

Haberin Devamı

Bugünkü bilgilerimize göre bir kişinin MERS-CoV’a maruziyetinden semptomların başlamasına kadar olan süre ( inkübasyon süresi) 2-14 gündür. MERS-CoV enfeksiyonu teyit edilmiş bir çok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkar. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik eder. Bir çok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişir ve yaklaşık % 30’u ölür. Ölenlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler(şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Bazı enfekte insanlarda semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir veya hiç belirti yoktur ve bunlar genellikle iyileşirler.

Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı aşı yoktur. Çalışmalar devam etmektedir. Solunum hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:

Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocuklarında aynı şekilde yıkamasını sağlayın, su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın,
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, sonra mendili mutlaka çöpe atın
Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın,
Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının,
Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
Dünya Sağlık Örgütü riskli bölgelere seyahat eden herkesi çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ yada iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca DSÖ, şeker hastaları, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastaları ve immün sistemi zayıf kişiler gibi ciddi MERS için yüksek risk gruplarına aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:

Develerle temastan kaçının,
Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının,
İyi pişmemiş et özellikle de deve eti yemeyin.