12.04.2018 - 15:34 | Son Güncellenme:
Sarımsağın Kökeni
Latince adı Allium sativum olan sarımsak, soğanlı bir bitki türüdür. Romalılar ve Çinliler tarafından tıpta ilaç yapımında çokça kullanılmıştır. Soğanlı bir bitki olduğundan pırasa ve soğanla akrabadır. Boyu 25 santim ile 100 santim arasında olan yapraklardan ve kökü toprağın içinde kalmış soğanlardan oluşan kokulu bir bitkidir.
Sarımsak ne zamandan beri kullanılmakta?
Sarımsak antik dönemde Mısırlılar, Babilliler, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından tıp alanında ve ilaç yapımında kullanılmıştır. Sağlığa etkisinin kaynağı, kesildiğinde ortaya çıkan ve sarımsağa kokusunu veren kükürtlü bileşiklerden olan Allisindir. Bu bileşik vücudun çeşitli organları üzerinde yenileyici ve onarıcı etki yapmaktadır.
Sarımsağın özellikleri nelerdir?
Sarımsak vitamin deposudur: Sarımsağın birleşiminde şekerler, vitaminler (A,B,C), kükürtlü bir uçucu yağ içerisinde bol olarak allil sülfür bulunmakta.
İçerisinde ihtiva ettiği bu özel kokulu yağ bilim adamları tarafından keşfedilmiş ve vitamin açısından zengin olması vücuda fayda sağlayacağından tüketilmesi çokça tavsiye edilmiştir.
Sarımsak hastalıklara karşı koruyucu bir kalkandır: Uzmanlara göre sarımsak salgın hastalıkların yayılmasını engellemekte etken rol oynamaktadır. Antibiyotik etkisi olan sarımsak sizi hastalıklara karşı dirençli bir hale getirir. Bununla birlikte kansere ve damar hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Mikrobik hastalıklardan insanları koruyan sarımsak, Avrupa'da en önemli ölüm sebebi olarak bilinen kanser ve damar hastalıklarına karşı da insanları koruyor.
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Görüldüğü gibi sarımsak pek çok farklı hastalığa iyi gelmekle birlikte koruyucu ve düzenleyici de bir etki yapıyor. Peki sarımsağı tüketirken nelere dikkat etmeli ve nasıl tüketmeliyiz bir bakalım...
Sarımsak tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Sarımsak sağladığı faydalar bakımından bulunmaz bir nimet. Fakat her şeyin olduğu gibi sarımsağın da fazlası zarar. Uzmanlar tansiyon üzerine etkileri ve söktürücü gücü olması sebebiyle sarımsak kullanımının dengeli bir dozda alınmasını tavsiye ediyorlar.
Sarımsak nasıl tüketilmeli?
Sarımsağı isterseniz çiğ, isterseniz de pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Bununla birlikte sarımsağın soğan kısmına ek olarak taze olan kısmı da çokça tercih edilmekte ve faydasağlamaktadır. Genel anlamda dirençli olmak için sarımsak tüketiyorsanız çiğ tüketmeniz yararı çabuk görmeniz açısından yardımcı olacaktır. Bununla birlikte sarımsağı farklı kürler ve içeriklerde kullanarak yalnızca belli başlı bir hastalığa iyi gelmesi için de kullanabilirsiniz. Pişmiş sarımsak da içerdiği etken maddelerle size yararını aynı şekilde gösterecektir.
Sarımsağı çiğneyerek almak direnci sağlamak açısından faydalıdır. Bununla birlikte yemeklerinizin içerisinde tatlandırıcı olarak da kullanabilir, bu sayede lezzetli ve sağlıklı yemekler yiyebilirsiniz. Son zamanlarda taze kısmı da salatalarda ve yemeklerde sıkça kullanılıyor.
Unutmayın!
Sarımsak çok faydalı bir bitkidir. Fakat faydalı olması sık kullanıldığında daha fazla fayda vereceği anlamına gelmez. Fazla kullanımı başka hastalıklara yol açabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir. Hastalıklarınıza iyi gelecek sarımsak kürlerini araştırabilir ve dozun ne kadar olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Uzmanlar bu konuda çok dikkatli olmanızı önermektedir.