28.06.2018 - 19:50 | Son Güncellenme:
İş dünyası Şarık Tara'dan gelen acı haberle sarsıldı. Enka İnşaat’ın 88 yaşındaki patronu Tara, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.
ŞARIK TARA NEDEN ÖLDÜ?
Forbes Türkiye tarafından hazırlanan 'En Zengin 100 Türk' listesinde 7'nci sırada yer alan Enka İnşaat’ın patronu Şarık Tara, tedavi gördüğü Acıbadem Maslak Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği sebebiyle 88 yaşında hayatını kaybetti.
ŞARIK TARA KİMDİR?
Şarık Tara, Enka Şirketler Grubu Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanıdır.
22 Nisan 1930 yılında Üsküp'te doğmuştur. Annesi Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapmamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure hanımdır. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur. Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır. Babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir. Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası Manastır'da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır.
1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla önce kendisi İstanbul'a gelir ve yengesi Seniha hanımın yanında kalır. 1944'de ailesinin de geldiği Türkiye’de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kolektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kolektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüşmüştür. Şarık Tara, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktadır.
İşadamı Vehbi Koç ile de çok iyi arkadaş olan Şarık Tara, Vehbi Koç ile olan söyleşisinde başarısını şu şekilde anlatıyor: "Rahmetli Vehbi Koç bir gün bana şunu sordu: "Şarık bu nasıl bir yönetim biçimi?" Bizim yönetim tarzımıza Ağabey management adını takmıştı. Yani ilk kurulduğumuz yıllarda işyerlerindeki alışılmış yönetim biçimlerinden farklıydık. Aramızdaki sevgi, saygı ve arkadaşlık ilişkileri kuvvetliydi.
Sabancı: Tara’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ENKA’nın kurucusu Şarık Tara’nın vefatı üzerine bir açıklama yaptı. Sabancı, açıklamasında şunları kaydetti:
“Dünya çapında girişimleri ile öncü ve örnek olmuş, ENKA Holding’in kurucusu Şarık Tara’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Şarık Bey, sadece yurtiçi ve yurtdışında örnek müteahhitlik projelerini, kıymetli eğitim ve spor kurumlarını hayata geçirmedi. Türkiye için her zaman bunların ötesinde düşündü. Vizyoner bakış açısı ile, Japonya’dan Yunanistan’a iş konseylerini, Dünya Ekonomik Forumu gibi önemli platformları Türk iş dünyasıyla ilk kez o buluşturdu. Güçlü ilişkileri, uzlaşmacı ve birleştirici kişiliği ile ülkemizin uluslararası camiada etkin bir sözcüsü oldu. Şarık Bey, iş dünyamıza bıraktığı kalıcı izler ve kıymetli eserleriyle her zaman hatırlanacaktır.
Merhum Şarık Bey’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve Enka Holding’e başsağlığı ve sabırlar dilerim”.