GündemSansür şairin üzerine kaldı

Sansür şairin üzerine kaldı

22.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın ‘kökünü kazıyacağız’ dediği Twitter, 24 saat geçmeden ‘kapatıldı.’ Twitter’a erişim engeli eski Bakan Yıldırım, şair İsmet Özel ve Sivas’ta bir kadının açtığı davaların kararlarına dayandırıldı; Özel, ‘Tamamen kapatın mı dedik’ diye isyan etti

Sansür şairin üzerine kaldı

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’a Türkiye’den girişin engellenmesinin nedeninin eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şair İsmet Özel ve Samsun’daki bir kadının isimlerine açılan sahte hesaplara karşı yaptıkları suç duyuruları sonucu olduğu ortaya çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Bursa’da yaptığı konuşmada, “Bu Twitter mwitter falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, Twitter falan hepsinin kökünü kazıyacağız” demişti. Açıklamadan kısa süre sonra Başbakanlık Basın Müşavirliği, saat 22.00 sıralarında, “Mahkeme kararlarının uygulanmasında, Twitter duyarsız kaldı. Erişimin engellenmesinden başka çare olmayabilir” açıklaması yaptı. Bundan 2 saat sonra, saat 00.10 sıralarında Twitter yayını kesilmişti.
Twitter sayfasına girmek isteyenler, ‘İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 3 Şubat 2014, İstanbul Anadolu 5. Sulh Mahkemesi’nin 18 Mart 2014, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 4 Mart 2014 tarihli kararları ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın (TMK 10. Maddesi ile görevli) 20 Şubat 2014 tarihli kararlarına istinaden TİB tarafından koruma tedbiri uygulandığı’nı anlatan yazısıyla karşılaştı.

‘Hırsıza oy yok’ kararı
Mahkeme kararlarının eski Bakan Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım, şair İsmet Özel ve Samsun’da bir kadının açtığı davalarda alındığı ortaya çıktı.
Yıldırım, “Hırsıza oy yok” adlı bir Twitter hesabına karşı 18 Mart 2014’te Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne, yayınlarının erişimine engellenmesi için başvuruda bulunuldu. Mahkeme, aynı gün, Anayasa’nın 29. maddesinde düzenlenen ‘basın hürriyetinin sınırlarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle yayınların erişiminin engellenmesine karar verdi.
Şair-yazar İsmet Özel de adına açılan sahte hesabın kapatılması için önce Anadolu 14. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaptı; talebi reddedince, Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunuldu. Mahkeme, 3 Şubat 2014’te Özel adına açılmış sahte hesaplarının kapatılmasına karar verdi.
Milliyet’in sorularını yanıtlayan Özel, Twitter’a erişimin engellenmesine gerekçe olarak açtığı davanın gösterilmesine dair “Konuyu yargıya 2011 yılda taşıdık. Bahsi geçen hesap da kapatıldı. Talebimiz sadece hesaba yönelikti, Twitter’ın tamamen kapatılmasına yönelik değildi. Yaşanan bizimle ilgili değil. Benim üzerime atılmaya çalışıldığını görüyorum” dedi.

Erişim engeline gerekçe gösterilen son karar, Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce alındı. Facebook, twitter ve PhotoSugar ağlarında adına hesap açılarak başka kadınların çıplak fotoğraflarının yüklendiğini ileri süren bir kadın, 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne 4 Mart’ta dava açtı.
Aynı gün sonuçlanan davada bu hesaplara erişimin engellenmesine karar verildi. Davacının avukatı Adnan Aydın, “Biz bu sayfalara erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak Twitter ulaşımı tamamen engellenmiş. Bizim böyle bir talebimiz olmamıştı” dedi.

Savcılık TİB’i yalanladı
Twitter sayfasında “TMK 10. madde ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararının” yazılması nedeniyle dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. Başsavcılık, “Programa erişimin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı doğrultusunda yasaklandığı ifade olunmaktadır. Twitter ana sayfasında da ‘İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın (TMK’nun 10. Maddesiyle Görevli) 20.03.2014 sayılı kararı’ şeklinde bir ibarenin yer aldığı görülmektedir. Alınan engellemeyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep olunmuş veya alınmış bir karar mevcut değildir” dedi.

Haberin Devamı

Tweet oranı arttı
Twitter’ın yayınının kesilmesinin ardından kullanıcılar çeşitli yollarla yasağı delerek Twitter’ı kullanmaya devam etti. Hotspot shield adlı yasaklı sitelere giriş yapılmasını sağlayan program twitter’a yasak geldiğinden bu yana yaklaşık 270 bin kişi tarafından indirildi. Twitter’ın yasaklanması kullanıcıları fazla etkilemedi. Tam tersi, yasak geldiğinden beri tweet oranı yüzde 138 arttı.

BTK: İçerik kalkarsa yasak kalkar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), vatandaşların şikayetleri üzerine, twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi.
BTK’dan yapılan açıklamada, şöyle dendi: “İnternet sitesi mahkemelerin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. Bu nedenle, mahkeme kararları doğrultusunda twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür.”
Açıklamada, Twitter’in mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, erişimin engellenmesine son verileceği bildirildi.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

KİMSE YASAK DİNLEMEDİ
10 saatte 500 bin tweet

Twitter’a erişimin engellenmesinin ardından 10 saatte atılan tweet sayısı 500 bine ulaştı. Türk kullanıcılar yasak öncesinde Twitter’dan günde ortalama 1 milyon 800 bin tweet atıyordu. Twittertürk’ün raporuna göre 20 Mart günü atılan tweet sayısı 1 milyon 750 bini aştı. Yasaklama kararından itibaren 21 Mart sabah saatlerine kadar ise Türkiye’de 500 bini aşkın tweet atıldı. Sadece 10 saatte tweet sayısı 500 bin atılması, kullanıcıların ‘yasağı deldiği’ şeklinde yorumlandı.
Twitter’ın 20 Mart gecesi 23.45 sularında kapatılmasının ardından kullanıcılar DNS değiştirerek veya VPN gibi servisleri kullanarak siteye girmeye başladı.
EKONOMİ SERVİSİ

Kurucusu yol gösterdi
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Türkiye’de Twitter’ın kapatılması üzerine Türkçe bir mesaj paylaşarak, kullanıcıların GSM operatörlerinin servislerinden Twitter’e bağlanabileceğini açıkladı.
Şirketin twitter adresinden yapılan açıklamada ise, “Twitter’ın vazgeçilmez bir iletişim platformu olduğuna inanan Türkiye’deki kullanıcılarımızın yanında duruyoruz. Yakında platforma erişimin tamamen açılmasını umut ediyoruz” denildi.