GündemSaniye saniye paraşüt kazası

Saniye saniye paraşüt kazası

16.10.2008 - 12:02 | Son Güncellenme:

Yamaç paraşütü yapan turistler havada çarpıştı. Yere çakılan turistlerden biri öldü. Kaza anı kameraya yansıdı

Saniye saniye paraşüt kazası

Uluslararası Ölüdeniz 9. Hava Oyunları Festivali öncesi acemilik ve tedbirsizlikten meydana gelen kazada Romanya uyruklu 45 yaşındaki Mircea Sandu ile Çekoslavakya'dan gelen 29 yaşındaki Libor Jırousek uçuş pistinden havalandıktan kısa süre sonra gökyüzünde çarpışınca paraşütlerden biri kapandı. Pilotlar hızla yere çakıldı. Çevredeki pilotlar hemen yardıma koşarken, Babadağ yolunun bozuk olması, ve yardım ekibinin bulunmaması nedeniyle Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü'nden yardım istendi. Orman Yangın Söndürme Helikopteri yaralı pilotları almak için havalandı.

112 Acil Ambulans ve Özel Hastane Ambulansları olay yerine bir saatte ancak ulaşabilirlerken, ağır yaralı Romanyalı turiste ilk yardım yapılıp orman yangın söndürme helikopteri ile Fethiye Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Romanyalı pilot Mircea Sandu, tüm müdahalelere rağmen hastanede öldü. Çekoslovak pilot Libor Jırousek, hastanede ayakta tedavi olmuştu.

Kaza anı amatör bir kamera tarafından saniye saniye görüntülendi. Kazanın pilotların acemiliği ve tedbirsizlik ve Babadağ'da denetimin olmamasından kaynaklandığı ifade edildi. Bu kazadan iki saat sonrada yine acemilikten Rus paraşütçü 38 yaşındaki Gusev Rycep'de Babadağ'da kayalıklara çakılarak ölmüştü. Babadağ'da son 20 günde 3 turist paraşütçü yaşamını yitirdi.

ÖLÜMLÜ KAZALAR DENETİMSİZLİK VE ACEMİLİK

Ölüdeniz Babadağ'da son 20 günde 3 turistin hayatını kaybetmesinin yankıları devam ederken, bu kazaların yıllardır yaşanan denetimsizlikten ve pilotların acemiliğinden kaynaklandığı ifade edildi. Ölüdeniz Babadağ'da 18 yılda 28 ölümlü paraşüt kazasının yaşandığını, bunun istatistiklerinin tutulduğunu söyleyen tecrübeli pilotlardan Murat Tüzer tamamen kendi başına uçan yabancı pilotların kaza yaşadığını, geçmiş yıllarda da aynı ayda bu kazaların olduğunu belirtip, "Yoğunluğun arttığı dönemlerde ölümlü kaza meydana geliyor'' dedi. ``Son 3 yıl ölümlü kaza olmamıştı. Bu yıl 3 ölümlü kaza yaşandı" diyen Murat Tüzer, "Bu kazaların temeline bakınca yüzde 90'nı acemilikten geliyor. Son iki kaza bizi çok üzdü. Tamamen pilotun kendi hatası. Diğer iki kişinin çarpışması da iki pilotun aynı anda çarpmasından oldu. Ayrı ayrı kalksalardı bu ölümlü kaza yaşanmayacaktı. Çok basit nedenlerden meydana gelen kazalar. Hatta başlarında öğretmenleri de olduğu halde bu kazalar yaşandı" dedi.

Babadağ'da riskli bir spor yapıldığını, bunun golf sporu olmadığını, ambulansın ve bir denetlemenin olmamasının kazalara neden olduğunu söyleyen Murat Tüzer, "Havaalanında bile bir kule var. Herkes kendi başına kalkamaz. Yılda 30-40 bin uçuşun yapıldığı Babadağ'a denetleyicinin yanı sıra ambulans ve helikopter hizmetinin verilmesi de şart" dedi.

"ÖNLEM ALINSA BU KAZALAR YAŞANMAZ"
Babadağ'dan yapılan yamaç paraşütü sporunun Ekstrem Sporlar içinde olduğunu söyleyen organizatör Kadri Tuğlu ise, "Bu spor kuş gözlem yada trakingle aynı şekilde bir spor değil. Bu sporda tabiî ki risk fazladır. Biz hava oyunları festivali sırasında hava, deniz ve karadan tedbirler alıyoruz. Bu aldığımız önlemlerin 5'te biri diğer günlerde alınsa bu kazalar en aza düşer" diye konuştu.

Son 3 kazayı da irdeleyen Kadri Tuğlu, Alman pilotun helikoptersizlikten can çekişerek öldüğünü, Romen paraşütçünün de 1,5 saat acı çektiğini, yine helikopterle müdahalenin beklendiğini kaydedip, "Bu pilotta iç kanamadan öldü. En önemlisi Babadağ'a uçuş kulesi kurulmalı. Bir operasyon merkezi yapılıp, bir operatör yerleştirilip yetkilendirilmelidir. Bir günde 500'ü aşkın uçuş yapılan yerde ne yazık ki ücret alan bir kişinin dışında hiçbir görevli yok. Tamamen başı boş ve orman kanunlarının geçerli olduğu bir sistem var" diye konuştu.

İşte saniye saniye kaza anı...

Yazarlar