GündemSanal eczane tehdidi!

Sanal eczane tehdidi!

12.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Uzmanlar internetten satış yapan ‘online eczaneler’ konusunda uyardı. Söz konusu sitelerin gerçek eczanelere ait olmadığını belirten uzmanlar, ucuz ilanlarla bu sitelerden sahte ve bağımlılık yapan ilaçların satılarak halk sağlığıyla oynandığını vurguladı...

Sanal eczane tehdidi

Gülden Çoktan - ‘Online eczane’ adı atında internet üzerinden ilaç satışının yapılmaya başlanması, halk sağlığı endişesine yol açtı. 

Haberin Devamı

Eczanelerin internet üzerinden satış yapmasının yasak olduğunu ifade eden Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, bu sitelerin gerçek eczanelere ait olmadığını belirterek, satışı yapılan ilaçların insan sağlığı üzerinde büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. 

“Bu sitelerden kişilere ucuz ilaç ilanlarıyla, sahte ilacın yanı sıra gıda takviyesi, dermokozmetik ürünler, bağımlılık yapan maddeler de rahatlıkla sipariş edilebilir hale geldi. Eczane ismi kullanılarak halk kandırılmaktadır. Tüketici sanal eczanelerdeki ucuz ilaç ilanlarıyla cezbedilerek sahte ilaç ve gıda takviyelerine yönlendirilmektedir” diyen Güllü, internette eczane, eczacı gibi başlıklarla site açılmasının yasaklanması çağrısında bulundu. 

Haberin Devamı

ONLİNE İHBAR HATTI 

Türkiye Eczacılar Birliği’nin ‘Eczane’ ismini kullanan sitelerle mücadele için online ihbar hattı oluşturduğunu belirten Güllü, “Ancak ihbar hattına rağmen sorun halen çözülebilmiş ve engellenebilmiş değil. 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca eczanelerin internet sitesi açması yasak. Kanun ilaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışını da yasaklıyor” bilgisini paylaştı. 

7 GÜN MESLEKTEN MEN 

İstanbul Eczacılar Odası da Milliyet’e yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verdi: “Eczaneden hizmet algısıyla, mesleğimizin ve eczanelerimizi güvenilirliğini kullanarak var olmaya çalışan ‘Hızlı Ecza’ ve benzeri mobil uygulamalar veya internet sitelerine dahil olan eczaneler hakkında soruşturma ve idari işlemler tarafımızca titizlikle sürdürülmektedir. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışma neticesinde tespit edilen eczaneler hakkında mesleki disiplin soruşturmalarının hızla devam ettiğini, soruşturması tamamlanan dosyalar hakkında Oda Haysiyet Divanı tarafından 7 gün ‘Meslekten Men’ kararı verildiğini bilgilerinize sunarız.”