18.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Pelin Aykın - Haber ve yazılarıyla dış haberciliğe damga vuran Sami Kohen, vefatının üçüncü yılında Bahçeşehir Üniversitesi’nde (BAU) düzenlenen “Dış Politika Sohbetleri” etkinliğiyle anıldı. “Dış Politika Sohbetleri” serisinin ilk buluşmasında Türkiye’nin dış politika gündemine dair konular ele alındı.
Etkinliğe Sami Kohen’in eşi Mirka Kohen, oğlu Alp Kohen ve kızı Jale Kohen Aldiş, çok sayıda davetli ve BAU öğrencileri katıldı. Aldiş, konuşmasında “Onun kalemi sadece haber vermek için değil, insanları anlamak, dünyayı daha iyi bir yer yapmak için de var oldu” dedi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir ve BAU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hümeyra Adıgüzel de açılış konuşması yaptı. Adıgüzel, Kohen’in okuyucuları için bir rehber olduğunu belirterek “Her zaman gerçeği arayan cesur ve eleştirel bir ses olmuştur, karmaşık meseleleri sade ve anlaşılır bir dille aktararak okuyucularına yön vermiştir” diye konuştu.
‘Milliyet’in borcu’
Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Şendir ise Kohen’in kaleminden okunan herhangi bir haberin tecrübe ve ulaştığı kaynaklarla zenginleşmiş, yalın ve doğru bir şekilde aktarıldığına dikkat çekti. Şendir, “Bu etkinliği her yıl yapmayı planlıyoruz. Her yıl bir üniversiteye gideceğiz ve Sami Kohen’i gençlere anlatacağız. Bu şimdi artık Milliyet’in borcu ve biz bu borcu ödüyoruz” dedi.
Konuşmacılardan Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, “Kohen diplomat olsaydı da çok başarılı olurdu” yorumunda bulundu. Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol Kohen’in gazeteciliğin ötesinde bir perspektifle dünya insanı olmasının önemini vurgularken TED Üniversitesi’den Prof. Dr. Birgül Demirtaş, Kohen’in küresel çatışmalar üzerine yaptığı değerlendirmeleri hatırlatarak, “Rasyonelliği hepimize ışık olsun” dedi.
Moderatörlüğünü BAU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Albayrakoğlu’nun yaptığı etkinlikte Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol ve Prof. Dr. Birgül Demirtaş, gündeme ve dış politikaya dair konuşmalar gerçekleştirdi.
ORTA DOĞU’DAKİ GELİŞMELER VE AB İLE İLİŞKİLER MASAYA YATIRILDI
‘Çatışma sınıra dayandı’
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Can Baydarol ve Prof. Dr. Birgül Demirtaş gündeme ve dış politikaya dair konuşmalar gerçekleştirdi.
Türkiye’nin çevresindeki ülkelerin, ABD’nin de etkisiyle çatışmalara sürüklendiğini söyleyen. Özülker, İsrail için “Türkiye’nin muhatap alındığı takdirde baş edilemeyecek ve kendileri yönünden de riskli konumlar yaratabilecek bir muhatap olabileceğinin idraki içindeler” ifadesini kullandı. Çatışma ve gerilimlerin Türkiye’nin sınırına dayandığını ifade eden Özülker, kaynaklarına dayandırarak, Ankara’nın “ülkenin güvenliği için gerekli önlemleri aldığını” da vurguladı.
Baydarol ise Schengen vizesi sorununun yakın zamanda çözülemeyeceğini ancak akademisyenler, iş insanları, öğrenciler, TIR şoförleri gibi belirli meslek gruplarına vize serbestliği getirilmesi gerektiğini düşündüğünü de söyledi.