GündemSakın merak etmeyin... Görünmeyen tehdit: Deep web

Sakın merak etmeyin... Görünmeyen tehdit: Deep web

08.10.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

İstanbul’da işlenen vahşi cinayetlerin ardından bazı internet siteleri ve uygulamaların şiddete teşvik ve illegal faaliyetler için kullanılması bir kez daha gündeme geldi. İşin bir de “görünmeyen yüzü” var; deep web (derin ağ)... İnternetin standart tarayıcılar tarafından doğrudan erişilemeyen bu gizli yüzünü Etik Hacker Tamer Şahin Milliyet’e anlattı.

Sakın merak etmeyin... Görünmeyen tehdit: Deep web

EREN KOCA HABER/MERKEZİ - Şahin, deep web’i avantaj haline getirmeye çalışan bazı siber suçlular ve sapık yönelimleri olan kişilerin masum çocuk ve gençleri hedef aldığını belirterek “Telegram gibi Discord gibi anlık sesli konuşulan platformlar teknik açıdan kapasitesi olmayan vatandaşların sapkın düşüncelerini paylaşabildiği platform haline geliyor. Çocuklar çok denetimsiz ortamlarda sadece kendi odalarında ekran gözükmeyecek şekilde internete giriyorlarsa, odalarında uzun zaman geçiriyorlarsa çocuk kilidi ve filtreleme programları kullanılarak bilgisayarları kontrol etmek lazım. Çocukların ortak alanlarda bilgisayar kullanması sağlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

KRİPTO PARALARLA ÖDEME

Deep web’de birçok suç unsurunun bulunabildiğini belirten Şahin, şunları söyledi: “Silah satın almak istiyorsunuz, silahın parçalarını farklı noktalara gönderiyorlar.

Bu parçaları siz birleştiriyorsunuz. ‘Drop off’ denen bir yöntem var. Silahı toprağa gömüyor, size bir lokasyon veriyor. Sonra siz gidip silahı alabiliyorsunuz. Online olarak ödemesi yapılıyor kripto paralarla. Bu da takip edilemiyor. İnsan eti satan platformlar da var. Kiralık katil tutabiliyorsunuz. Bunları genelde emekli askerler yapıyor belli ülkelerde. ‘Ünlüler, siyasiler ve askeri yetkilere yapmıyoruz bunu, normal vatandaş olacak’ diyor. Yüksek profilli birisi ise o zaman daha yüksek bir fiyat isteniyor. Bunların bir kısmı dolandırıcılık, bir kısmı gerçekten bu işi yapıyor.”

Haberin Devamı

SAKIN GİRMEYİN!

Şahin, deep web’te gizli servislerin siteye girenlerin IP’lerini ele geçirebileceğini belirterek “Hiç farkında olmadan çocuk pornosuna giriyor olabilirsiniz. IP adresiniz, çok teknik biri değilseniz güvenlik güçlerinin eline geçebilir. Gözaltına alınıp, soruşturma geçirebilirsiniz” dedi.