Gündem‘Sahipsiz sokak köpekleri’ teklifi komisyondan geçti

‘Sahipsiz sokak köpekleri’ teklifi komisyondan geçti

24.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin sokak hayvanlarına ilişkin 17 maddelik kanun teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Komisyonun 17 Temmuz ve 22 Temmuz’daki görüşmelerinde sık sık tansiyon yükselirken, sabahlara kadar mesai yapıldı.

‘Sahipsiz sokak köpekleri’ teklifi komisyondan geçti

Meltem Güneş - Teklifin dünkü görüşmelerinde de sık sık tansiyon yükseldi. Kanun teklifinin görüşmeleri komisyonda tamamlanırken muhalefet vekilleri, “Genel Kurul’da da aynı mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. Teklif özetle şöyle:

Haberin Devamı

- Köpekler için “yakala-kısırlaştır-geri bırak” metodu “yakala-kısırlaştır-barınaklarda tut/sahiplendir” olarak değiştirildi.

- AK Parti tarafından verilen önerge ile tekliften “ötanazi” ifadesi çıkarıldı. Ancak Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’na yapılan atıfla; hayvanlara acı, ızdırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen gibi durumlarda bu uygulamanın veteriner hekimlerin kararıyla gerçekleştirilebilmesine imkan tanındı.

- Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvanları bakımevi dışında bir yere bırakmak artık yasak olacak.

Haberin Devamı

- Hayvanlar için ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ve bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme faaliyetlerini yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

- Sahipsiz hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

- Ev hayvanını terk edenlere hayvan başına verilen 2 bin TL’lik ceza 60 bin TL’ye çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere 50 bin TL idari para cezası verilecek.

2028’e kadar barınak kurulmalı

- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve hayvanlara bakmak için bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak.

Belediye başkanına hapis verilecek

- Kaynak ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis verilecek.