14.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
BEYZA COŞKUN Ankara - Şahin, bağımlılığın, bir beyin hastalığı olduğuna dikkati çekerek, “Kontrolsüzce kullanılan her madde veya davranışın bağımlılık oluşturma riski çok yüksektir” dedi. Bağımlılığın madde bağımlılığı ve madde dışı bağımlılık olarak ikiye ayrıldığını belirten Şahin, “Madde dışı bağımlılıklar, davranışsal bağımlılıklardır. Teknoloji bağımlılığı da, davranışsal bağımlılığın içinde yer alır” diye konuştu. Şahin, “Kişi eğer işinin, teknolojide zaman geçirmesine engel olduğunu düşünüyorsa o kişi bağımlıdır. İnsanlar da orta beyin dediğimiz sistem de ödül merkezi var. Ödül merkezinin temel unsuru da dopamin. Yeni, hoşunuza giden bir yemek yediğinizde ya da film izlediğinizde ödül merkezi harekete geçiyor” dedi. Şahin, teknoloji bağımlılığıyla ilgili kriterleri ise şöyle sıraladı:
TOLERANS GELİŞTİRMEK: Bir çocuk günde yarım saat cep telefonuyla oynuyorsa ve bu süreyi 2 saat, 8 saat diye çıkartıyorsa ve bu sürekli devam ediyorsa artık bağımlılığın oluştuğu söylenebilir.
KONTROL KAYBI: Etkinliği bıraktığı zaman, kontrol kendisinde olmaz. Zaman dediğimiz önemli bir konu var. Zaman yönetimi ve planlarını teknolojide geçireceği süreye göre planlıyor.
İLGİ KAYBI: Teknoloji dışındaki konulara ilgi duymuyor.
ÇATIŞMA: Etkinlik yapma konusunda, ailesine, öğretmenine ve arkadaşlarına yalan söyler.
DUYGU DEĞİŞİKLİĞİ: Olumsuz ruh halinden kurtulmak ya da rahatlamak için etkinlik yapma.
BAŞARISIZLIK: Bu tür bağımlılığı olan insanlarda, hem okulda hem meslek yaşamında hem da aile yaşamında başarısızlıklar görünüyor.
YOKSUNLUK: Her gün izlediğimiz dizi ya da çeşitli programlar var. O filmi izlemediğinizde ya da o oyunu oynamadığınızda sinirlilik, üzgünlük, kaygı gibi psikolojik belirtiler ortaya çıkıyor.