Gündem‘Sağlıklı uyku’ için dijital detoks yapın

‘Sağlıklı uyku’ için dijital detoks yapın

30.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, mevsimsel geçiş dönemlerinde sabah  uyanamama problemi yaşandığını belirterek önerilerde bulundu.

‘Sağlıklı uyku’ için  dijital detoks yapın

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Yılmaz, sağlıklı bir insanın sağlıklı uykuyla mümkün olabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Sabah duş alın’

Yaz ve kış saati uygulamalarının gün ışığından yararlanmanın yanı sıra insan fizyolojisine uygun bir uyanma saatini yakalama çabasından kaynaklandığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Mevsimsel geçiş dönemlerinde sabah uyanamama problemi yaşanıyor. Hafif bir şeyler yemek, sabahları mutlaka duş almak, sabah yoğun ışığa maruz kalmak, odayı havalandırmak ve akşam üzeri egzersiz yapmak, uyanıklığı sağlamada ve uyku düzenini oturtmada çok yardımcı olabilir. Yazdan kışa girerken gerek öğrencilerde, gerek izin yapıp mesaisine dönen çalışanlarda en ciddi problemlerden biri sabah kalkarken zorlanma oluyor. Bu durumda yatış saatini ayarlamak daha zor. Sabahları kalkış saati düzenlendiği vakit, yatış-saatleri de düzene girer. Uyku saatinin 6-8 saat dilimine getirilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir uyku için dijital detoks yapın yani yatma saatinden en az 1 ya da 1 buçuk saat önce cep telefonu, iPad, mavi ışık veren her türlü televizyon ve ekrandan uzak kalmaya özen gösterin. Yatmadan önce ve saat 22.00’den sonra bir şey yememek gerekiyor. Yemek yeme de uyanıklığı tetikleyen faktörlerden biri.”
l İSTANBUL AA

KEŞFETYENİ
Demet Akalın ve Gülben Ergen arasında kriz! Takipten çıkardı
Demet Akalın ve Gülben Ergen arasında kriz! Takipten çıkardı

Cadde | 09.03.2025 - 17:56

Demet Akalın ve Gülben Ergen'in dostluğu uzun zamandır biliniyor. İkili birbirlerini ziyaret ediyor hem de sosyal medyadan paylaşımlarıyla destekliyor. Fakat bu kez Demet Akalın ve Gülben Ergen'in arası açıldı.

Yazarlar