GündemSadrazam lokumu tarifi

Sadrazam lokumu tarifi

01.05.2018 - 15:46 | Son Güncellenme:

Sadrazam lokumu özel günlerinizde sofranızın gözdesi olacak enfes bir tatlı. Yiyen herkesin tadını damağında bırakan, bu tatlıyı gelin bir de bizim enfes tarifimizle deneyin.

Sadrazam lokumu tarifi

Malzemeler

Haberin Devamı
  • 3 adet yumurta (eğer küçükse 4 adet)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı dolusu un
  • 1 paket (isteğe göre yarım da olabilir) kabartma tozu

Krema için malzemeler:

  • 2,5 su bardağında süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri için malzemeler:

  • 2 su bardağı soğuk süt
  • Hindistan cevizi

Hazırlanışı:

Sadrazam lokumu tarifimize başlarken ilk önce krema malzemelerimizi yani süt, şeker, un ve vanilyayı küçük bir tencerede birleştiriyoruz ve iyice koyulaşana kadar karıştırarak kaynatıyoruz ve kıvama gelince ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz, fakat soğuturken de ara ara karıştırıyoruz. Başka bir kapta şekerimizi ve yumurtamızı çırpıcıyla çırpmaya başlıyoruz ve köpüren kadar çırpıyoruz. Köpürdükten sonra kalan iki malzemeyi un ve kabartma tozunu da ekleyip sadrazam lokumumuzun hamurunu elde ediyoruz. Fırın tepsimize mutlaka yağlı kağıt serip 170 derecede fansız ayarlanmış fırına veriyoruz ve üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fakat dikkat edelim kekimiz pişerken fırını açmıyor veya kürdan batırmıyoruz. Piştiği zaman çıkartıyoruz ve sıcağı sıcağına uzunlamasına ikiye kesiyoruz. Yaklaşık 30’a 40 cm’lik tepsiden iki tane 15’e 40 cm hamurumuz oluşuyor. Kekimizi soğutmadan rulo şeklinde dikkatlice sarıyoruz ve kremamız iyice soğuyup sertleştikten sonra hamurumuzun üzerine sürüp tekrar rulo yapıyoruz ve stres film ile sıkıca sarıyoruz ki rulolarımız açılmasın. Ruloları buzdolabına koyuyoruz iyice sertleşmesi için 1-2 saat bekletiyoruz ve çıkarıp 2’şer cm kesiyoruz. Bu küçük parçaları da önce soğuk süte batırıp ardından da Hindistan cevizine buluyoruz ve servis tabaklarımıza alıyoruz. Sadrazam lokumumuz hazır, afiyet olsun…

Haberin Devamı

Püf noktaları

  • Keki kırmadan rahatça sarabilmek için hamurumuzun incecik ve yumuşak olması gerekir. Keki fırında çok tutup kıtır yapmayın. Fırına göre değişir ama önceden ısınmışsa 10-12 dk yeterlidir.
  • Rulo kekimizi dilimlerden kullandığımız bıçağın keskin olması önemli ayrıca kesmeden önce bıçağı süt ile ıslatıyoruz.
  • Fırınımızı kesinlikle fanı kapalı çalıştırıyoruz çünkü fan hamurun kuruyup sertleşmesine yol açıyor.
  • Pişirme kağıdı kullanmamız lazım aksi halde hamurun tepsiye yapışma ihtimali çok yüksek ve böyle bir durumda rulo yapmamız mümkün değil.
  • Son olarak rulo yaparken süreç film kullanmak hamurun sımsıkı olmasına ve hiçbir şekilde açılmamasına yarıyor bu da ufak ama önemli bir ayrıntı olarak kalsın.
KEŞFETYENİ
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı
Karsu anne oldu! Eşinin bebeğiyle ilk karesini paylaştı

Cadde | 23.04.2025 - 12:48

Ünlü şarkıcı Karsu Dönmez, dört gözle beklediği ilk bebeğine kavuştu. Şarkıcı, eşi Mike Schrama ile oğlunun birlikte yer aldığı ilk fotoğrafını sosyal medyadan takipçileriyle paylaştı.

Yazarlar