GündemSaç nezlesi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Saç nezlesi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

19.04.2018 - 15:11 | Son Güncellenme:

Çalışmaların oldukça yaygın olduğunu göstermesine rağmen, saç nezlesi hakkında çok az şey bilinmektedir. Saç dökülmesi yaşayan kadın hastaların yüzde 34 kadarının saç ve deride yanma, ağrı ve rahatsızlık olarak kendini gösteren saç nezlesinden şikâyetçidir.

Saç nezlesi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir

Saç Nezlesi Kimlerde Görülür?

Haberin Devamı

Saç nezlesine erkeklerin de kadınlar kadar yakalanma olasılıkları olsa da erkekler, kadınlar kadar şikâyetçi olmuyor, bunun nedeni, cinsiyet olarak erkeklerin kel olmaya hazır olmaları ve saçlarını kaybetme konusunda bir doktora gitme olasılığının düşük olması olabilir. Bazı araştırmacılar da kadınların acıyı farklı algılaması nedeniyle daha fazla şikâyetçi olduğunu ileri sürerler. Araştırmacılar saç nezlesinin belirli bir tür saç dökülmesinin bir yan etkisi olup olmadığını süreç içerisinde belirlemeye çalışmışlardır. Bazı kişiler saçlarında genetik faktörlerden dolayı, bazıları da çevresel faktörler ve doğum gibi çeşitli nedenlerle saç uzama sürecinde bir bozulma yaşar.

Saç nezlesinin ana nedeni bilinmemektedir. En çok kabul gören hipotezler psikolojik nedenler ve beslenme eksiklikleridir. Besin faktörleri saçı doğrudan etkiler. Özellikle demir, D ve B12 vitamini, ferritin, çinko eksikliği olanların saç nezlesine daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Kadınlarda menopoz döneminde daha sık rastlanmasına rağmen menopozla ilgili olduğu hipotezini doğrulamak için kanıt düzeyi çok düşüktür. Ayrıca saç boyasına alerjisi olan kişiler bu hastalıktan muzdarip olabilirler.

Haberin Devamı

Saç Nezlesi Nasıl Etki Gösterir?

Saç nezlesi olan kişilerde kafa derisine dokunulduğunda veya saç tarandığında ağrı artar. Kafada kronik yanma veya karıncalanma ve kaşıntı hissi eşlik eder. Bu psikosomatik yani psikolojik kökenli bir acıdır. Saç nezlesi herhangi bir cilt değişikliğine neden olmaz. Mevsimsel ya da iklimsel etkisi olduğu düşünülmemektedir, yılın farklı zamanlarında farklı bölgelerde kendini gösterebilir.

Saç Nezlesinin Psikolojik Etkileri

Kellik, genetik veya çevresel nedenlerden dolayı ortaya çıktığı zaman, genellikle stresli bir deneyimdir. Saç nezlesi sıklıkla depresif ve obsesif bozukluklar, anksiyete bozuklukları ve vücut dismorfik (kişinin vücudundaki görünümle ilgili hayali bir kusur ile aşırı ölçüde uğraşıp durmasıyla belirgin psikolojik rahatsızlık) bozukluğu ile bağlantılı olarak kendini gösterir.

Haberin Devamı

Tedavisi Var mıdır?

Bu hastalığın belli bir tedavisi yoktur. Yani, öncelikle, bu hastalığa neden olan faktörler belirlenmeli ve ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Sorun devam ederse, hasta bir dermatoloğa başvurmalıdır. Genel olarak semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Yani tedavi değişir. Trikodinin (saç köklerinde ağrı) tedavisi kişiye uyarlanır. Doktorlar semptomu saçlarını kaybetme konusunda depresyonla bağlarlarsa, anti-depresanları reçete edebilirler. Saç dökülmesi çevresel sebeplerden kaynaklanıyorsa, doktorlar saç dökülmesinin ardındaki temel faktörleri ele almaya çalışarak uygun tedavi uygularlar. Hassas saçlara özel doğal şampuanlar ve topikal kremlerle semptomlarını hafifletebilirsiniz. B kompleks vitaminleri içeren diyet takviyeleri saç uzamasını etkileyebilir.

Saç Nezlesinden Korunmak İçin

Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamamalı, saç özelliğinize göre doğal şampuanları tercih etmeli, saçınızı sıkı at kuyruğu şekilde bağlamaktan kaçınmalısınız. (saç çok sıkı bağlandığında, kafa derisinin nefes alması zorlaşır ve bu da saçlı deride kasılma ve saç dökülmesine neden olur.) Saçlarınızı sert şekilde kaşımaktan kaçınıp, saçlarınızı durularken de tırnaklarınızı kullanılmak yerine parmak uçlarınızla nazikçe masaj yapılmalısınız. Banyodan sonra saçların iyice kurulanması oldukça önemlidir. Duştan 2-3 saat sonra dışarı çıkılmamasına, özellikle soğuk ise ekstra dikkat gösterilmelidir. Dengeli beslenme ve düzenli yemek alışkanlığı önemlidir. Yumurta, balık, et ve süt gibi protein ve vitamin bakımından zengin gıdalar yemeli, sert ve hızlı diyetlerden kaçınılmalıdır. Böylece saçlar daha güçlü hale gelebilir.