31.01.2024 - 18:22 | Son Güncellenme:
Saatlerinizi ayarlayın! Bugün Alper Gezeravcı'nın içerisinde bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu Türkiye'nin üzerinden geçecek.
İşte Türkiye Uzay Ajansı'nın sosyal medyadan yaptığı duyuru;
Türkiye için Alper GEZERAVCI'yı görme vakti!👨🚀
Türkiye’nin ilk astronotunun içinde yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu bugün Türkiye’nin üzerinden geçecek.💫
Gözlemlemek istersen hazırladığımız bu kılavuza bakabilirsin.🔭
🗓️31 Ocak 2024
⏰20:11 - 20:14
Türkiye için Alper GEZERAVCI'yı görme vakti!👨🚀
— Türkiye Uzay Ajansı (@tuajans) January 31, 2024
Türkiye’nin ilk astronotunun içinde yer aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu bugün Türkiye’nin üzerinden geçecek.💫
Gözlemlemek istersen hazırladığımız bu kılavuza bakabilirsin.🔭
🗓️31 Ocak 2024
⏰20:11 - 20:14#GururDuyTürkiye… pic.twitter.com/3wUzEqpA95
Astronot Alper Gezeravcı'ya uzaylı ve karadelik sorusuna cevap: Görünmez olan süper kahraman gibi
Milli Uzay Programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır’da öğrencilerle görüntülü görüşme yaparak, soruları yanıtladı. Türk astronot Gezeravcı'ya bir öğrenci uzaylı görüp görmediğini, bir başka öğrenci ise karadeliği sordu.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Abdullah Tivnikli Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileriyle görüntülü görüştü. Programa Vali Ali İhsan Su, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil de katıldı.
Burada Gezeravcı’ya birbirinden ilginç sorular soruldu. Bir öğrencinin ‘Uzay nasıl bir yer, gerçekten boşluk mu?’ sorusu üzerine Gezeravcı, “Gökyüzünde aydedeyi gördüğünde el sallıyor musun? Peki uyumaya gitmeden önce aydedeye ‘iyi geceler’ diyor musun? Demek ki, uzay, sadece bir boşluk değil. İçerisinde ay gibi uydular, yıldızlar, gezegenler var. Mesela uzayı büyük bir şehir gibi düşünürsek; dünyanın uydusu olan ay, evimizin yanında bize en yakın mesafedeki komşumuz gibi olur. Sonra, sokağımızda bulunan diğer evleri, gezegenleri, mahallemizi ise güneş sistemi gibi düşünebiliriz. Ay, dünyanın etrafında döner, Dünya, güneşin etrafında döner. Güneş, Samanyolu galaksisinin merkezindeki bir kara delik etrafında döner. Dahası, bunların her biri, dışarıda keyifle oynadığımız topaç gibi, aynı zamanda kendi etraflarında da dönerler. Güneş, dünyamıza en yakın yıldızdır ve bizim hayat kaynağımızdır. Samanyolu Galaksisi'nde ise güneş gibi daha bir sürü yıldız vardır” dedi.
BAKAN KACIR gMETAL İSİMLİ DENEYİN TANITIMINI YAPTI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonunda 'gMETAL' isimli deneyin tanıtımını sosyal medyasından paylaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Deney 7: gMETAL Türk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan gMETAL deneyi ile katı parçacıkların akışkan bir ortamda homojen şekilde karıştırılmasında yer çekiminin etkisi nasıl ve itki üretiminde metal parçacıkları kullanılacak uzay aracı motorları daha verimli hale gelebilir mi? sorusunun cevabı aranıyor" dedi.
'MARS GEZEGENİ ÜZERİNDE GÜNEŞ ENERJİSİ'
Deneyin detaylarına ilişkin yapılan paylaşımda, "gMETAL deneyi ile kimyasal tepkimesiz koşullarda, katı parçacıklar ile akışkan ortamı arasında homojen bir karışımın oluşturulmasına yerçekiminin etkisi araştırılacak.
Bugün ISS'de hangi deney yapılacak? Bakan Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından böyle duyurdu;
#TürkUzayBilimMisyonu 🔬🧪🧫🧑🚀
— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) January 31, 2024
Deney 7: gMETAL
Türk Uzay Bilim Misyonundaki onüç deneyden biri olan gMETAL deneyi ile;
Katı parçacıkların akışkan bir ortamda homojen şekilde karıştırılmasında yer çekiminin etkisi nasıl ve itki üretiminde metal parçacıkları kullanılacak uzay… pic.twitter.com/pp0QnZTC0w