GündemRuh halimiz hâlâ normalleşmedi

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

05.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

Üçüncü doz aşıyla güvenin pekişmesine ihtiyacımız var

Haberin Devamı

Kısıtlamaların gevşemesini, kaldırılmasını “normalleşme” olarak isimlendiriyoruz. Ancak bu öyle bir dönem ki ruh halimiz alınan kararlar ile aynı hızla normalleşemiyor.

Kısıtlamalar demişken, kamuoyunda en çok tartışılan kararlardan biri saat 24’den sonra müzik yasağı getirilmesi oldu. Yüzde 38 bu kararı destekliyor, %44’lük bir kesim ise karara karşı. Karara karşı olma oranı öğrenciler arasında çok daha yüksek, her üç öğrenciden ikisi müzik yasağına karşı olduğunu belirtiyor.

Tespit edilen yeni virüs varyantları endişeleri yükseltiyor. Her on kişiden sekizi yeni bir dalganın yaşanmasından endişeli, her iki kişiden birinin endişesi ise ciddi seviyede.

Bu ruh hali toplumu iki parçaya ayırmış halde. Araştırmamıza katılanların %46’sı tamamen normalleşme olmalı derken %47’lik bir kesim ise daha yavaş, kademeli bir süreç yürütülmesi taraftarı.

Haberin Devamı

Henüz rahatlamadık. Rahatlamış bir ruh hali için aşılamanın daha geniş kitlelere yayılması, yeni virüs varyantlarına karşı da etkili olduğunu görmemiz, 3. doz aşının bu güveni pekiştirmesi ihtiyacımız var.

Ancak vaka ve vefat sayılarının sıfırlanması halinde salgının bittiğine inanacağız.

Her iki kişiden biri kısıtlamaların kaldırılmasını doğru buluyor

Soru: Koronavirüs kapsamında uygulanan tüm kısıtlamaların kaldırılacağı açıklandı. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

 

Toplumun %48’İ 1 Temmuz itibarıyla kısıtlamaların kaldırılmasının doğru olduğu düşüncesinde. Ancak yine de toplumun önemli bir çoğunluğu (%39’u)  kısıtlamaların tamamının kaldırılmasının doğru olmadığını belirtiyor. Kısıtlamaların kaldırılması konusunda endişeli olan kesim daha ağırlıklı olarak kadınlar ve aşı olmuş kesim.

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

Normalleşme sürecine geçilmesi konusunda toplum ikiye bölünmüş durumda

Soru: Sizce yeniden normalleşme sürecine geçilmeli miydi?

Kısıtlamaların kaldırılması konusundaki görüşe paralel olarak yine toplumun yarısına yakını normalleşme sürecine geçiliyor olmasını doğru buluyor. Ama benzer oranda bir kitle ise tam tersi görüşte. Bir müddet daha kademeli olarak kısıtlamaların kaldırılıp normalleşme sürecine öyle geçilmesi görüşünde.

Haberin Devamı

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

Normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte salgında 3. dalganın yaşanacağı endişesi yüksek

Soru: Normalleşme takvimi nedeniyle salgında üçüncü dalganın yaşanması konusundaki endişe düzeyinizi belirtir misiniz?

Gerek kısıtlamaların kaldırılmasını gerekse de normalleşme sürecine geçilmesini toplumun yarısı doğru buluyor olsa da bu yeni süreçle birlikte salgında üçüncü dalganın yaşanacağı konusundaki endişe düzeyi oldukça yüksek. Her 10 kişiden 5’i çok endişeli, 3’ü de kısmen endişeli olduğunu söylüyor.

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

Saat 24’ten sonra müzik yasağının doğru olmadığını düşünenlerin oranı %44

Soru: 1 Temmuz itibarıyla yasakların kalkacağı açıklanırken müzik yasağının saat 24.00’ten sonra devam edeceği belirtildi. Bu karar ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

1 Temmuz itibarıyla tüm yasakların kaldırılmasına rağmen saat 24.00’ten sonra müzik yasağının olmasına toplumun %44’ü tepki gösteriyor. Özellikle öğrencilerin tepkileri bu konuda da fazla. Ama diğer taraftan %38’lik bir kesim ise bu kararı destekliyor.

Haberin Devamı

Ruh halimiz hâlâ normalleşmedi

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 25 - 28 HAZİRAN 2021

 

 

Yazarlar