21.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY İstanbul
Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye’de ise ortalama 70 bin Down sendromlu birey olduğu tahmin edildiğini belirten Türkiye Down Sendromlu Derneği Genel Sekreteri ve down sendromlu bir çocuk sahibi olan Fulya Ekmen, “Eğer Down sendromlu biri topluma katılamıyorsa bunun sebebini kişide değil toplumda aramalıyız. Acaba biz kapsayıcı bir toplum muyuz? Acaba farklılıklara saygı duyuyor muyuz, yoksa onları görmezden gelip dışlıyor muyuz? Bence 21 Mart sadece Down sendromlu bebekleri, çocukları ve yetişkinleri değil; kendi önyargılarımızı ve farklılıklarımızı da fark etmemiz, bunları anlayıp öz eleştiri yapacağımız bir gün. Hepimiz birbirimizden farklıyız, bu farklılıklarımızı kucaklayalım. Bunun için rengimizi belli edelim. #rengimizbelliolsun etiketi ile amaçlanan farkındalık hareketine katılımın yoğun olmasını umuyorum” diye konuştu.
Bir tık ilerleme
Son zamanlarda toplumda gelişmeler yaşandığını vurgulayan Ekmen, sözlerini şöyle tamamladı:
“Toplumsal hayata katılım daha iyi. İnsanlar çocuklarını daha çok dışarı çıkarıyorlar, rehabilitasyona götürüyorlar aileler daha bilinçli oldu. Toplumun engelliye bakış açısından bir tık ilerleme var ama hala kırmızı çizgiler var. Bu insanlar toplumun içinde olsun, markete gitsin ama okulda çocuğumun yanında oturmasın gibi. Bunun düzelmesi gerekiyor. Eğitimdeki bu sorunlar iş hayatına da yansıyor ve iş hayatına da katılamıyorlar. Şu anda 35 firma ile çalışıyoruz ve buralarda çalışan Down sendromlu bireylerde çok güzel gelişmeler görüyoruz. Toplumun her kademesine tam katılım ve Down sendromlu kişilerin ne istediklerinin dinlenmesini istiyoruz. Sadece var olmaları değil aktif olmalarının sağlanması çok önemli. Hem ailelerin hem de toplumun ana hedefi bu olmalı.”
‘Biz her şeyi başarırız’
O gençlerden biri Dilara Nur Şahin. 28 yaşındaki Şahin, ailesinin desteğiyle liseyi bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden mezun oldu. İş Koçu Destekli İstihdam Programı sayesinde 2015 yılında Big Chef’s Restoran’da servis elemanı olarak çalışmaya başladığını anlatan Şahin, “Şu anda çalışıyorum ama en büyük isteğim devlet memuru olmak. EKPSS’ye girdim 59 puan aldım ama atanmam için yetmiyor. Bunlar için düzenlemeler yapılmasını istiyorum. Biz her şeyi başarıyoruz” dedi.