Gündem‘Raporla uyardık bakmadılar bile’

‘Raporla uyardık bakmadılar bile’

13.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yangından en fazla etkilenen bölgelerin başında Muğla ormanlarıyla ilgili Türk ve Yunan bilim insanlarının hazırladığı raporun dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

‘Raporla uyardık bakmadılar bile’

MERT İNAN İstanbul - Türkiye’yi kahreden yangın felaketine ilişkin tartışmalar sürerken, yeni bilgiler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yangından en kötü etkilenen bölgelerin başında Muğla sınırlarındaki ormanlar gelirken, buna ilişkin 2006 yılında Türk ve Yunan bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı bilimsel raporun da dikkate alınmadığı anlaşıldı. 

Haberin Devamı

TÜBİTAK için 2006’da hazırlanan ve altısı Türk, beşi Yunan olmak üzere 11 bilim insanın kaleme aldığı hükümetler arası raporda, her iki ülkeye ait en riskli yangın alanlarının verileri çıkartıldı.

EN RİSKLİ ORMANLAR

Raporun hazırlanmasındaki öncülerden İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Muğla ormanları, uzun yaz ve düşük nemli kurak koşullar, orman alanlarının yüksek yanıcılık özellikleri, ağırlıklı olarak çam ve maki türlerinin olması nedeniyle en riskli alan olarak ortaya konulmuştu. TÜBİTAK için hazırladığımız hükümetler arası raporu TÜBİTAK tarafından organize edilen bir konferansta sunduk. Ancak sonrasında ilgili ve yetkili kurum veya kişilerin TÜBİTAK raporlarına girip bu rapora baktığından haberimiz olmadı. 15 yıl önce hazırlanan rapora gereken ilgi gösterilmiş olsa belki de böylesi bir felaket manzarası olmayacaktı. Muğla’da yanan alanların kırılgan bir yapıda olduğunu o dönem söylemiştik” dedi.

Haberin Devamı

“Mart ayından kasım ayına kadar yetkili ve diğer tüm kurumların olası yangın felaketine karşı teyakkuzda olması gerekirdi” diyen İncecik, “Yangın riskinin en büyük olduğu bölgelerde tüm senaryolar hazır olmalıdır. Muğla ormanları için olası en kötü yangın senaryosuna karşı bir planlama yapılmadığını görüyoruz. Alevlerin termik santrale geleceği, rüzgar yönüne bakıp anlaşılmıştı. Santralin kömür depoları yanarsa ciddi partikül madde kirliliği ortaya çıkar” diye konuştu.

‘ORMAN YANGINLARI ARTARAK SÜRECEK’

Prof. Dr. İncecik, kimsenin böylesi bir felaket tablosu oluşacağına ihtimal vermediğini de sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti: “İlk yangın çıktığında yerden müdahale ile kısa sürede söndürüleceği düşünülmüş olabilir. Herhalde yurtdışından ve askeri birliklerden bu nedenle ilk birkaç gün destek istenmedi. Kırılgan Muğla ormanlarına anında müdahale etmediğiniz takdirde rüzgar etkisiyle bu tablo ortaya çıkar. Böylesi yangınlar gelecek yıllarda artarak devam edecek. Bu yıl bitmeden mutlaka 50 yangın söndürme uçağından oluşan bir filonun kurulması gerekiyor.”