16.05.2018 - 11:22 | Son Güncellenme:
Malzemeler
Yapılışı
Derin bir tencereye sütü dökün ve kaynayana kadar bekletin. Kaynayan sütün üzerine şekeri ilave edin ve tencereyi ocaktan alın. Şeker, sütün içerisinde iyice eriyene dek sütü karıştırın. Üzerine gül suyunu ekleyin ve yaklaşık 2-3 dakika boyunca ılımaya bırakın. Aldığınız güllaç yapraklarını kırmaya başlayın. Parçaların küçük olmasına dikkat edin. Güllacınızı yapacağınız tepsinin tabanını bu yapraklarla kaplayın ve sütlü karışımı yavaş yavaş üzerine dökün. Yaprakların iyice ıslanması açısından bu işlemi yaparken sütlü karışımı azar azar dökmeniz önerilir. İnce çekilmiş cevizi üzerine serpin ve üstünü tekrar güllaç yapraklarıyla kaplayın. Ve bu işlemi güllaç yapraklarınız bitene kadar sürdürün. Kalan sütü en son örttüğünüz yaprakların üzerine dökün. Tatlınızı 10 dakika boyunca oda sıcaklığında dinlendirin. Bu dinlenme süresi tatlının, sütünü iyice çekmesini sağlayacaktır, ardından kare dilim şeklinde güllacı kesin. Kare dilimleri nar ve antep fıstığı ile süslemek tamamen sizin zevkinize kalmış bir noktadır. İşlemleriniz bittikten sonra tatlınızı dolaba koyun ve soğuk servis edin.
Püf noktaları
Güllaç yaprakları sanıldığının aksine sütü çok kolay emerler. Bu nedenle süt miktarı oldukça önemli bir noktadır. Bu noktada tatlarını deneyerek sütü ilave etmeniz sizin için iyi bir ipucudur.
Pişirirken sütü kaynattıktan sonra şekeri ilave ederken sütün altını kapatmaya dikkat edin. Sütle şeker beraber kaynamasın ve şeker sütün sıcaklığında erisin. Bu, şerbetin midenizi yakmamasını sağlarken aynı zamanda renginin de beyaz kalmasını sağlayacaktır.
Güllaç için sürekli ramazan ayını beklemenize de gerek yok. Aldığınız güllaç yapraklarını oda sıcaklığında kuru bir yerde muhafaza ederek istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.