GündemRamazan Bayramı ne zaman? - Bayram tatili kaç gün olacak?

Ramazan Bayramı ne zaman? - Bayram tatili kaç gün olacak?

31.05.2017 - 07:20 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının içerisinde olduğumuz şu mübarek günlerde vatandaşlar Bayram tatili ne zaman başlayacak sorusuna yanıt arıyor. Ramazan Bayramı bu sene 25 Haziran Pazar günü başlayacak. Hafta sonu tatili'de hesaba katıldığı zaman vatandaşlar Ramazan Bayramında dört gün tatil yapacaklar.

Ramazan Bayramı ne zaman - Bayram tatili kaç gün olacak

27 Mayıs’ta başlayan ve Müslümanlar tarafından büyük bir sevinç Ramazan ayında kurulan iftar sofraları ile birlikte insanlar arasındaki ilişkiler daha çok kuvvetlenir ve güçlü bir bağ oluşur. İslam’ın beş şartından birisi de Ramazan ayında tutulan oruçtur. Bu ayda bir gün tutulacak olan orucun yerini diğer günlerde tutulacak olan oruçlar tutmaz. Bu yüzden Ramazan ayının iyi değerlendirilmesi gereklidir. Ramazan insanlara maddi ve manevi kirlerden arınma fırsatı sunar. Ramazan’ın altıncı günü olan bugün İstanbul’da iftar saati 20.37, sahur saati ise 03.30’dur.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı, üç ayların sonuncusudur. Recep ve Şaban aylarından sonra gelen bu ay oruç ayıdır ve on bir ayın sultanı olarak bilinir. Ramazan ayı fırsatlar ayı olarak bilinmelidir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de bu ayın içerisinde yer alır. Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlanmıştır.

Ramazan ayı başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur. Oruç ayı olan bu ay içerisinde pek çok hikmeti de bulundurur. Ferdi ve sosyal olarak insanlara yararları vardır. Ramazan ayında tutulan oruç ile sadece bedenin aç bırakıldığı düşünülmemelidir. Tutulan oruçlar ile yoksul insanların durumları daha iyi anlaşılır hale gelir. Böylece onlara yapılan yardımlar da artmış olur. Oruç ile birlikte aç kalınan süre zarfında insanlar tarafından Allah’ın vermiş olduğu çeşit çeşit nimetlerin kıymeti daha da iyi anlaşılır. Oruç tutmak sadece yemeyi ve içmeyi bırakmak demek değildir. İnsanların elini, gözünü, dilini, kulağını ve bütün uzuvlarını da günah işlemekten uzak tutması gereklidir.

Oruç tutulması büyük bir sevaptır. Ramazan ayında orucun özürsüz olarak tutulmaması büyük bir günahtır. Eğer oruç tutamayan kişilerin mazeretleri varsa oruç tutmamaları günah olarak sayılmaz. Oruçların Ramazan ayında ve zamanında tutulmasına özen gösterilmelidir.

Ramazan, kelime olarak yaz aylarının sonunda ve güz aylarının başında yağan, yerde bulunan tozları yok eden yağmur anlamına gelir. Yağmurun yeryüzündeki kirleri temizlemesi gibi insanların işlemiş olduğu günahlar da Ramazan ayıyla birlikte silinerek süpürülür, yok edilir. Bir başka anlamı ise güneşin şiddetli harareti ile taşların yanarak kızmasıdır. Bu kızgın yerlerde insanlar yürümek istediklerinde ayakları yanacaktır. Zahmet ve meşakkat çekilecektir. Buna benzer olarak Ramazan ayında tutulan oruçlar ile de insanların çekmiş olduğu susuzluk ve açlık karşısında oluşan hararete katlanılır. Kızgın taşların üzerinde gezilmesiyle insanların ayaklarının yandığı gibi Ramazan ayında tutulmuş olan oruçlar da günahları yakar ve yok eder.

Ramazan ayının kutsal olarak sayılması sebebiyle Müslümanlar tarafından daha çok ibadet etmeye özen gösterilir. Yanlışlardan ve kötülüklerden uzak durulmaya çalışılır. Bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya özen gösterilir. Evlerde ve camilerde bir araya gelinerek Kuran-ı Kerim okunur. Ramazan ayı sonunda Kuran-ı Kerim baştan sona okunmuş olur ve hatim duası edilir. Müslümanlar arasında bu gelenek yüz yıllardır devam eder.

‘’Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır’’ hadisi ‘’… Oruçlunun ağzından çıkan koku, Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.’’ hadisi ve ‘’Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.’’ hadisi tutulan orucun ne kadar büyük bir önem sahip olduğunu vurgular.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayında tutulan oruçlar ile birlikte oruçla ilgili sorular da sorulmaya başlandı. En çok sorulardan bir tanesi de orucu bozmayan durumlar nelerdir sorusudur. Orucu bozmayan durumlar; kişinin kendi isteği olmadan kusması, kişinin kendi isteği olmadan boğazına duman ve toz girmesi, kişinin karısını öpmüş olması, uyku halindeyken ihtilam olunması, dişlerin arasında kalan nohut boyutundan küçük kırıntının yutulmuş olması, ağızdaki balgamın ve tükürüğün yutulması, ağıza alınan ilacın tadının boğaza ulaşması, kan aldırmak, gözlere ilaç damlatmak ve gözlere sürme çekmek gibi durumlarda insanların orucu bozulmaz.

SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalkılır. Sahura kalkmamak günah olarak sayılmaz ancak sahur vaktinde kalkılması sevaptır. Sahur yemeğinin yenmesi ile ilgili olarak Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ‘’Sahur yemeği yiyin zira sahur yemeğinde bereket var’’ diye buyurmuştur. Sahurda yalnızca bir bardak su içilecek olsa bile kalkılması gereklidir. Sahura kalıp bir şeyler yiyen insanlar, tutacakları oruç için hazırlıklı olurlar ve oruca karşı daha fazla dayanıklılık gösterirler. Sahur vakti kalkılarak dua, ibadet ve zikir için zaman ayrılmış olur. Manevi olarak da sahur fayda sağlar.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan ayının son günü olan 24 Haziran Cumartesi günü arefe günüdür. Bu gün tutulacak olan son orucun ardından 25 Haziran Pazar günü Ramazan Bayramı’nın ilk günü kutlanacak. Bayramın ilk gününün hafta sonuna denk gelmesinden dolayı bayram tatili olarak hafta içinde iki gün tatil yapılacak. Çalışanlar 28 Haziran Çarşamba günü iş başı yapacak.

BU YIL RAMAZAN’DA FİTRE NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2017 yılı için belirlenen fitre miktarının 16 TL olduğu açıklandı. İnsanların mevcut olan sosyo-ekonomik hayat şartları dikkate alınarak ve bir kişinin günlük olarak asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınarak 2017 yılı Ramazan ayı başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar olan süre içinde fitrenin 16 TL olarak belirlendiği açıklandı.

RAMAZAN FİTRESİ KİMLERE VERİLİR?

Verilecek olan fitrenin, Ramazan Bayramı’nın birinci gününün sabahı fecrin doğuşundan itibaren verilmesi vaciptir. Fitreyi vermenin en uygun şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fitrenin bayramdan birkaç gün önce hatta birkaç ay önce verilmesinde de bir sakınca yoktur. Böylece verilen fitre ile fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyen ve sonraya kalmış olan fitreler ise mümkün olan en kısa sürede ihtiyaç sahibine verilmelidir.

Fitre anne, baba ve çocuk gibi kimseler ile gayri müslimlere ve zengin sayılabilecek durumda olan kişilere verilmez. Eğer fakir durumdaysa kayınpedere, kayınvalideye, kayınbiradere, üvey anneye-babaya, üvey çocuğa, geline, damada, kardeşe fitre verilebilmektedir.

2017 BAYRAM TATİL TARİHLERİ

- 24 Haziran Cumartesi/ Ramazan Bayramı arefesi

- 25 Haziran Pazar/ Ramazan Bayramı 1. Günü

- 26 Haziran Pazartesi/ Ramazan Bayramı 2. Günü

- 27 Haziran Salı/ Ramazan Bayramı 3. Günü

- 31 Ağustos Perşembe/ Kurban Bayramı arefesi

- 1 Eylül Cuma/ Kurban Bayramı 1. Günü

- 2 Eylül Cumartesi/ Kurban Bayramı 2. Günü

- 3 Eylül Pazar/ Kurban Bayramı 3. Günü

- 4 Eylül Pazartesi/ Kurban Bayramı 4. Günü