GündemPoğaça nasıl yapılır?

Poğaça nasıl yapılır?

18.04.2018 - 15:12 | Son Güncellenme:

Mayalı, mayasız hepimizin gönlünde yatan, yemeğe doyamadığımız ve çok sevdiğimiz poğaçanın nasıl kolayca yapılacağını anlatacağız. İkramların vazgeçilmezi, kahvaltı sofralarının aranan ismi poğaça nasıl kolay ve lezzetli yapılabilir? İşte en pratik poğaça tarifleri.

Poğaça nasıl yapılır

Mayasız puf poğaça

Vaktiniz azsa ve çaya misafiriniz varsa bu tarif tam size göre. Kolay ve puf puf yumuşacık poğaçalar yapmak çok kolay. Yapımı kolay poğaça tarifimizi beğeneceğinize inanıyoruz.

Malzemeler

• 1 su bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 yumurta
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 paket kabartma tozu
• 2 buçuk su bardağı un
• 1 yumurta sarısı
• Susam, çörek otu

Hazırlanışı

Yumurta akı, yoğurt, sıvı yağ ve tuzu derin bir yoğurma kabına alarak karıştırın. Elde ettiğiniz karışıma un ve kabartma tozunu ilave edin. Elinize yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun. Hamurun yumuşak ve kıvamlı bir hâl almasını sağlayın. Tüm malzemenin homojen bir şekilde karışmış olmasına özen gösterin.

Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük bezeler kopartın. Hamurunuza hafif yağ sürerek yuvarlak çekli verin ve fırın tepsinizin altını yağlayın. Hamur bezelerinizi fırın tepsinize dizin. Poğaçalarınızın üzerine yumurta akını sürün ve çörekotu ile susam serpin. Önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Mayasız kolay poğaça tarifiniz hazır. Afiyet olsun.

Eğer dilerseniz hazırladığınız hamurun içerisine zevkinize uygun olarak zeytin, peynir ya da patatesli iç harç ekleyerek de poğaçanızı lezzetlendirebilirsiniz.

Mayalı Anne Poğaçası

Ne yapsak, nasıl yapsak onlarınki gibi lezzetli olmuyor. Ama bu tarif annenizin mis gibi poğaçasını aratmayacak. İşte mayalı kolay anne poğaçası tarifini beğenize sunuyoruz.

Malzemeler

• 1 su bardağı ılık süt
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı su
• 1 yumurta
• 1 paket yaş maya
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 4 yemek kaşığı şeker
• 7 su bardağı un
• 1 yumurta sarısı
• Susam

Hazırlanışı

Derin bir yoğurma kabına ılık süt, su, yaş maya ve şekerinizi alarak güzelce karıştırın. Mayanın karışım içerisinde eridiğinden emin olun. Ardından sıvı yağ, yumurta, tuz eklenerek güzelce karıştırın. Ununuzu eleyin. Bu kolay poğaça tarifinizin daha iyi kıvam almasına ve kabarmasına yardımcı olacaktır. Unu az az ekleyerek yoğurun. Burada önemli olan tüm malzemelerin birbiri ile özdeşleşmesidir. Homojen bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin. Yoğurduğunuz hamuru 40-45 dakika dinlenmeye bırakın. Tepsinizin altını yağlayın. Ya da yağlı kağıtlarınızı tepsinize serin. Hamurunuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayıp fırın tepsinize dizin. Üzerine fırça yardımı ile yumurta sarınızı sürün ve susamlarınızı serpiştirin. Ve yirmi dakika öylece dinlendirin. Daha önceden 190 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika poğaçalarınızın üstü kızarana kadar pişirin. Anne poğaçası tarifiniz hazır. Afiyet olsun.

Dilerseniz hamurunuzun içine damak tadınıza göre zeytin, peynir ya da farklı harçlar ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Bu kolay poğaça tarifini sandviç ekmeği olarak da kullanabilirsiniz.

Yazarlar