GündemPoğaça nasıl yapılır?

Poğaça nasıl yapılır?

11.04.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:

Dört mevsim değişmeksizin; sabah kahvaltısı olsun, beş çayı olsun, hatta çok sevenlerimiz için, akşam bile olsa vazgeçilmez bir lezzettir. Yumuşacık görüntüsü, her yapışımızda farklı tatlar yakalamak için, içine koymak istediğimiz bin bir çeşit peynir, zeytin, salam gibi pek çok malzemelerle fırında pişerken burnumuza gelen mis gibi kokusuyla, gönlümüze taht kuran poğaça, hele bir de sıcaksa! İşte o zaman tadından yenmez. Gelelim mis gibi, yumuşacık poğaça tarifimize;

Poğaça nasıl yapılır

Peynirli puf poğaça tarifi:

Malzemeler:

• 1 paket yaş maya
• 1 su bardağı ılık süt
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 çay kaşığı tuz (tercihe göre daha da arttırabilir.)
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 2 yumurta (bir tanesinin içini üzeri için ayırın.)
• Aldığı kadar un

İç harcı için

• Beyaz peynir (kaşar peynir rendesi de ekleyebilirsiniz.)

Üzeri için

• Ayırdığınız bir adet yumurtanın sarısı
• Susam veya çörek otu

Peynirli puf poğaçanın yapılışı:

Ilık sütümüzü bir kaba alıp içerisine bir paket mayayı ekliyoruz ve karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Bu karışımı 8-10 dakika arası bekletirken, diğer yandan da yoğurma işlemimize geçelim.

Tekrar bir kap alıyoruz ve içerisine; tuzumuzu, şekerimizi, bir tane tüm yumurtamızı ve beyazını ayırdığımız yumurtayı ekleyip yavaş yavaş çatal yardımıyla karıştırıyoruz. Daha sonra karıştırmaya başladığımız bu karışımın içine bir bardak sıvı yağımızı ve içinde eritmiş olduğumuz mayalı sütümüzü döküyoruz.

Bütün malzemelerimizi ekledik! Sıra geldi una. Unumuzu alıyoruz ve azar azar dökerek yoğurma işlemine geçiyoruz. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğine, tabire caizse; kulak memesi kıvamında geldi mi tamamdır. Yumuşacık olan hamurumuzun üzerini bir örtüyle kapatıp, yaklaşık bir saat dinlendiriyoruz.

Hamurumuz hazır! Mayalanan hamurumuzdan eşit büyüklüklerde parçalar alıp iç harcımızı ekliyoruz. Güzelce şekil verdikten sonra, tepsimize diziyoruz ve burada püf nokta devreye giriyor. Hazır olan poğaçalarımızı fırını vermeden 20-30 dakika arası tekrar bekletiyoruz. Süremiz bittikten sonra, üzerine yumurta sarısını sürüp, çörek otunu ekliyoruz. Son olarak da; önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Poğaçamız hazır! Afiyet olsun.

Yazarlar