GündemPlastik atık her yerde

Plastik atık her yerde

28.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi’nin iklim değişikliği ve insan kaynaklı kirlilikten ne kadar etkilendiğini görmek isteyen doğa severler yelkenli bir tekneyle İstanbul Prens Adaları’ndan Antalya-Kekova’ya gitti.

Plastik atık her yerde

Gökhan Karakaş - Yakıt kullanmadan emisyonsuz 1687 deniz mili (3200 km) yol kat eden denizciler 82 noktada yaptıkları dalış sonrası izlenimlerini Milliyet’le paylaştı; “Her yerde hayalet ağ ve plastik kirliliği ile karşılaştık. Ve gördük ki Akdeniz ekosisteminin son sığınağı Marmara Denizi.”

Haberin Devamı

Son sığınak Marmara

“Marmara’dan Akdeniz’e Sürdürülebilirlik Serüveni” isimli projede Volkan Narcı ve ekip arkadaşları 3 ay boyunca Valmira isimli yelkenliyle 3200 km yol yaptı. Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’de ortak deniz yaşamına ve deniz kültürüne dair önemli gözlemler yapan Deniz Yaşamını Koruma Derneği, avlanılması yasak orfoz balığından ekosistemin temeli kızıl mercanlara kadar onlarca türü görüntüledi. Dernek başkanı Volkan Narcı şunları dedi: “Ne yazık ki denizlerimiz tehdit altında ve bize ihtiyacı var. Marmara Denizi çok araştırılmamış ve bizi şaşırtıyor. Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi’ni araştırarak nadide Marmara’nın korunması için çözüm önerileri üretmek istedik. Tüm bu denizlerde olan türlerin aynı zamanda Marmara Denizi’nde yaşadığını görsel olarak kanıtlamak istedik. Üstte Karadeniz akıntısıyla altta Akdeniz yaşantısının birleştirmesi, Marmara Denizi’ni çok özel kılıyor. Bir kez dana gördük ki Türkiye’deki deniz yaşamının son sığınağı Marmara Denizi. Marmara’yı kaybedersek
tüm ekosistemleri kaybedeceğiz.”

Haberin Devamı

İnsanoğlu tehlikeli tür

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, GEF Küçük Destek Programı, Turquoise Coast Environment Fund ve Anadolu Efes katkıları ile hayata geçirilen projede iklim degizlerine de rastlandı. Narcı, “Biyoçeşitlilik kadar iklim değişikliğiyle artan istilacı türlerin baskısını da kayıt altına aldık. Nesli tehdit altındaki mercanları gözlemledik. Denizler gezegendeki en büyük ısı emici. İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı ısınmanın yüzde 90’ını denizler emiyor. Denizler aynı zamanda insan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüzde 23’ünü yok ediyor. Bilinmeli ki tehlikedeki tek tür insanoğlu. İnsanoğlu iklimle savaşı kazanırsa aslında kaybedecek. Doğanın insana ihtiyacı yok ama insanın dengeye ve doğaya ihtiyacı var. İnsan baskısının olmadığı yerlerde düzelme görülüyor” dedi.

Plastik atık her yerde

Pervanelere hayalet ağ dolandı

Gittikleri her yerde plastik atık ve hayalet ağ gördüklerini söyleyen Volkan Narcı, “Doğa harikası koylarda teknelerin arkalarında bıraktıkları atıklar büyük sorun. İki kez pervanemiz atıklara dolandı” dedi. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da bu yolculuk sayesinde denizlerin önemini bir kez daha anladıklarını vurgularken Anadolu Efes CEO’su Can Çaka “Aslında küresel amaçların tümünün gerçekleştirilmesi ancak hükümetler, özel sektör, sivil toplum ve vatandaşların bir arada hareket edebilmesiyle mümkün” dedi.

Yazarlar