02.02.2016 - 22:02 | Son Güncellenme:
Araba almak isteyen vatandaşlar son yıllarda sıfır araba fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ve ikinci el araçların fiyatlarının çok uygun olmasından dolayı ikinci el araçlara yönelmiş durumdadır. Sıfır araç alacak olan vatandaşlar aklında hiç bir soru işareti olmadan araçlarına sahip olabilirler. Ama ikinci el araç alacak olanlar satın alacakları aracın ne durumda olduğunu tam olarak bilemeyebilir. Bu yüzden sıfır araç alacak olanlara göre biraz daha tedirginlerdir. Ama ikinci el araç olacak vatandaşlar bazı sorgulamalar yaparak alacak oldukları araç hakkında bazı bilgileri elde edebilir. Satın alacakları aracın durumunu, özelliklerini, plakasının üzerindeki cezaları, hangi kazalara karıştığını, hangi parçalarının değiştiğini, üzerinde hangi hasarların bulunduğunu ve aracın sigorta bilgilerini internet üzerinden yapacakları sorgulamalar ile öğrenebilirler.
Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.
ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
TRAMER SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Aracın durumunu ve özelliklerini araç sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirler. Aracın plakasının üzerinde bir trafik cezası olup olmadığını ve trafik cezası var ise ne kadar olduğunu plaka sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilir. Araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile birlikte satın alacağınız aracın hangi parçalarının değiştiğini, aracın hangi kazalara karıştığını öğrenebilirsiniz. Aracın sigorta bilgilerini ise tramer sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Tüm bu sorgulama işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Araç sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden E-Devlet sistemi aracılığı ile araç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Araç sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. E-Devlet ana sayfasında yer alan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra açılan giriş seçeneklerinden herhangi bir tanesini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçerseniz eğer sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gereklidir. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumundan şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numaranız ile birlikte sisteme girmelisiniz. Sisteme giriş işleminizi gerçekleştirdikten sonra ana sayfada yer alan E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. E-Hizmetler bölümünden Emniyet Genel Müdürlüğünü bulduktan sonra alt seçeneklerinden araç sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Plaka sorgulama işlemi ile birlikte satın alacağınız aracın plaka bilgilerine ulaşabilirsiniz. Plakanın üzerinde bulunan trafik cezalarını da bu sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Plaka sorgulama işlemini Emniyet Genel Müdürlüğü trafik şubeye giderek gerçekleştirebildiğiniz gibi internet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sayfasından plaka sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan trafik cezası ve otopark sorgulama bölümüne giriş yapmalısınız. Bu bölüme giriş yaptıktan sonra bazı bilgilerinizi girmeniz gereklidir. Bu bölüme T.C. kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı ve doğum tarihinizi doğru bir şekilde girdikten sonra sisteme giriş yapabilir ve sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu bölüme giriş yaptıktan sonra plaka sorgulama işlemi için araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçeneğini seçmelisiniz. Açılan sayfaya bazı araç bilgileriniz ile birlikte araç plakasını da girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Aracın üzerinde bulunan hasarları, değişen parçaları ve hangi kazalara karıştığını araç hasar kaydı sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Araç hasar kaydı sorgulama işlemini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu bölüme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan sorgulamalar linkini seçmelisiniz. Açılan sorgulama seçeneklerinden kaza tespit tutanağı sorgulama seçeneğini seçmelisiniz. Açılan sayfada 3 tane sorgulama seçeneği vardır. Plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve sigortalı kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve sürücü T.C. kimlik numarası ile sorgulama seçeneklerinden bir tanesini seçerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Tramer sorgulama işlemini de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulamalar bölümünden trafik poliçe sorgulama seçeneğini seçmelisiniz. Açılan sayfada farklı sorgulama türleri bulunmaktadır. Bu sorgulama türlerinden istediğinizi seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Plaka ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama, plaka ve vergi kimlik numarası ile sorgulama ve sigorta bilgileri ile sorgulama seçeneklerinden birisini seçtikten sonra bilgilerinizi girmeniz gereklidir. Son olarak ekranda gördüğünüz güvenlik kodunu gerekli yere girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.