GündemPizza hamuru tarifi

Pizza hamuru tarifi

24.04.2018 - 16:16 | Son Güncellenme:

Küçük büyük herkesin afiyetle yediği pizza, hem dışarıda yiyebileceğiniz hem kendi evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz bir yiyecektir. Hatta orijinalini yemek için kalkıp İtalya’ya kadar gidenlerimiz bile var. İtalya mutfağından çıkıp dünyanın çoğu yerinde iştahla yenen pizzanın püf noktası hamurudur. Çoğu ülkede yenmesine karşılık olarak farklı tarifleri, farklı sosları, farklı pizza hamurları mevcuttur. Kendi damak tadınıza uygun hamuru evinizde yapabilmeniz için İtalyan pizza hamuru ve Amerikan (New York usulü) pizza hamuru tarifleri yazımızda.

Pizza hamuru tarifi

İtalyan pizza hamuru

Haberin Devamı

İtalyan pizza hamuru, çıtır çıtır ince bir hamurdur. İtalyan pizzanın sosu ve üzerine konulan malzemelerinin renklerine dikkat ederseniz İtalyan Bayrağı’nı anımsattığını fark edersiniz. Bazıları bunun tesadüf olduğunu söylese de bazıları da bilerek yapılmış bir tercih olduğunu savunur. Pizza malzemelerinizi kendi isteğinize göre hazırlayabilirsiniz, biz size en büyük aşçılara bile taş çıkaracağınız pizza hamuru yapımını anlatacağız.

İtalyan usulü pizza hamuru için malzemeler:

  • 360 gram un
  • 10 gram yaş maya
  • 200 ml. Su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

Mayayı ılık suyun içinde eritin. Ununuzdan havuz yapıp ortasını açın ve orta kısma mayalı suyu döküp havuzun etrafından hafifçe unları alarak karıştırın. Maya unla biraz karışınca diğer malzemeleri de unun ortasına döküp karışımınız pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam edin. İyice karışıp hamur kıvamını aldıktan sonra hamuru ikiye bölüm 20 dakika mayalanmasını bekleyin. Mayalanıp kabaran hamurunuzu ince bir şekilde oklava veya merdane yardımı ile açın. Üzerine dilediğiniz gibi sos ve malzemelerle kaplayıp fırına verin.

Haberin Devamı

Eğer gerçek bir İtalyan pizzası yapmak istiyorsanız sosu için; 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş ezilmiş sarımsak, taze kekik, tuz, karabiber ve 1 bardak suyu tavada kıvam alana kadar döndürüp hamurun üzerine eşit şekilde sürün. Üzeri için ise; 1 adet kırmızı soğan, 1 adet kırmızı biber, 1 adet yeşil biber, sucuk, salam, yeşil ve siyah zeytin ekleyip üzerine parmesan peyniri rendeleyip taze fesleğen veya roka ile süsleyerek 200 derecelik fırında 20 – 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Amerikan (New-York usulü) pizza hamuru:

1800’lü yıllarda Amerika’ya göç eden İtalyanlar kendileriyle birlikte yemek kültürlerini de Amerika’ya taşıdılar. Espresso ve pizza en çok tercih edilen ve İtalyanlardan Amerikanlara geçen tatlardandır. Espresso Amerikalılara sert gelince süt ile karıştırıp nasıl Americano’yu elde ettilerse pizzayı da kendilerine göre değiştirdiler. İtalyan usulü pizza hamuruna göre daha kalın ve daha doyurucu olan Amerikan pizza hamurunu Amerikan usulüne uygun malzemeler ile pişirerek tüketebilirisiniz.

Haberin Devamı

Amerikan (New-York) usulü pizza hamuru için malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 550 gram un
  • 1 buçuk su bardağı kaşığı ılık su
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı deniz tuzu (elinizde yoksa normal tuz)

İtalyan pizza hamuru ile aynı malzemelere sahip olsa da kalınlığından dolayı ölçüleri farklıdır.

Hazırlanışı:

Un, tuz, şeker, instant maya karıştırma kabına koyularak mikser yardımıyla karıştırın. Homojen şekilde karışınca mikserin derecesini düşürüp içerisine zeytinyağı ve su yavaş yavaş dökün. Mikserde kontrollü şekilde karıştırdığınız hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Karıştırma kabından alıp biraz da elinizin sıcaklığıyla yoğurduktan sonra altını hafifçe zeytinyağıyla yağladığınız bir kaba alıp üzerini duş bonesi ile kapatarak mayalanmaya bırakın. Mayalanıp 2 katı hacmini alan hamuru merdane yardımı ile kalın bir şekilde açın.

Sosu için yukarıdaki İtalyan usulü pizzanın sosunu kullanıp üzerine Amerikalıların sevdiği gibi bolca sucuk ekleyip isteğinizi göre mozerella, parmesan ya da kaşar peyniri rendeleyip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 – 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.