GündemPiknik ateşi İzmir’i yaktı! Alevler şehir merkezine sıçradı

Piknik ateşi İzmir’i yaktı! Alevler şehir merkezine sıçradı

17.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İzmir Yamanlar bölgesinde başlayan orman yangını, akşam saatlerinde Karşıyaka kent merkezine sıçradı. Binalar alevler arasında kaldı; vatandaşlar canlarını kurturmak için evlerine terk etmek zorunda kaldı. 17 ev tamamen yanarken, 105 ev ile 44 işyeri de boşaltıldı. Karşıyaka Belediyesi, ‘acil’ koduyla yardım çağrısında bulundu. Bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangının piknik için ateş yakan 3 kişi yüzünden çıktığını açıkladı

Piknik ateşi İzmir’i yaktı Alevler şehir merkezine sıçradı

İzmir Karşıyaka’da 14 Ağustos’ta Yamanlar Dağı bölgesinde başlayan orman yangını, dün gece kentin merkezine kadar ilerledi. Binalar alevler arasında kaldı, vatandaşlar canlarını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı.  

Haberin Devamı

Perşembe günü büyük ölçüde söndürülen Yamanlar Dağı’ndaki yangın, saatte 80 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle dün sabah tekrar başladı. Alevlerin ilerlediği Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tedbir olarak tahliye edildi. Bölgede bulunan bir hayvan barınağı da gönüllüler tarafından tahliye edildi. Karşıyaka Sanayi Bölgesi’nde de birçok iş yerine alevler sıçradı. Yanan iş yerlerine itfaiye ekipleri müdahale ederken, alevlerin yakın olduğu mahalleler kül yağdığı görüldü.  

 Acil yardım çağrısı 

Yangını söndürme çalışmaları sürerken alevler akşam saatlerinde Karşıyaka kent merkezine sıçradı. Bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi acil yardım çağrısında bulundu. İletişim Başkanlığı, “Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalara aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı” açıklamasında bulundu. 

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da İzmir’e giderek, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Yumaklı, yangının Yamanlar bölgesinde piknik için ateş yakan 3 kişinin yüzünden çıktığını açıkladı. 3 kişinin arandığını söyleyen Yumaklı, Ödemiş’te ise 2 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Yumaklı, yangına müdahalenin devam ettiğini, yerleşim yerlerine tehdit edici unsurların kontrol altına alındığını söyledi.  

 29 kişi tedavi altında 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz” bilgisi verildi.İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yangın sebebiyle Sancaklı Mahallesi’nde 170 , Doğançay Mahallesi’nde 500, Zübeyde Mahallesi’nde 50, Onur Mahallesi’nde 80, Bayındır ilçesinde 100 olmak üzere 900 vatandaşın tahliye edildiğini söyledi. 

PROF. DR. NEYİŞÇİ: ORMAN YANGINLARINA ÇÖZÜM SERVİ AĞACI

Sıcak havalarla birlikte insan kaynaklı ihmaller ormanları tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle bu hafta sonu için düşük nem ve şiddetli rüzgar nedeniyle orman yangını riski çok daha fazla. Yangın Ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, şiddetli rüzgarın körüklediği orman yangınlarını önlemek için servi ağaçlarıyla ‘rüzgar perdeleri’ oluşturulması gerektiğini tekrar gündeme taşıdı. 

Haberin Devamı

‘Rüzgar yoksa yangın yok!’ 

Rüzgarın kontrol altına alınmadan orman yangınlarında başarılı olunamayacağını ifade eden Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, 1995 yılında TÜBİTAK projesiyle doğan ‘ormanlarda servi ağaçlarıyla rüzgar perdesi’ çalışmasını Milliyet’e şöyle anlattı: “Alanlar ormanlaştırılacaksa bu ormanların rüzgar ve alevlere karşı müdafaa edilmesi gerekir. Uzmanları toplayıp hangi ağaçların bu kapsamda fayda sağlayacağının konuşulması gerekiyor. Bunun çaresi perdeleme yöntemiyle ormanlarımızı koruma altına almaktır. Helikopterle söndürmeye çalışmak vs. bu olmaz. Çünkü bir yerde rüzgar yoksa yangın yoktur. Ormanın içerisinde yanıcı olsa da hava sıcak olsa da rüzgar yoksa çıkan yangının büyümesi ve şiddetlenmesi imkansız. Rügar yangının şiddetini artırıyor. Bu hız ve şiddeti önlemek için servi ağaçlarıyla rüzgar perdeleri yapılmalı. Bu sayede zaten yangını yüzde 60 oranında engellersiniz ve şiddetini de yüzde 60 düşürürsünüz. 

Haberin Devamı

Servi rüzgarı kesiyor 

Servi ağacının özelliği; rüzgarı engellemesidir. 200 metre aralıklı üç perde servi diktiğinizde zaten ilk perde denilen kısımda rüzgarın hızı yüzde 60, ikinci perdede yüzde 30 olmak üzere, toplam yüzde 90 azaltmış olursunuz. Rüzgar olmadan yangının büyümesi söz konusu olmadığından üçüncü perdede rüzgar tamamen kesilir.” ●  ALEYNA SEVİM İstanbul 

Piknik ateşi İzmir’i yaktı Alevler şehir merkezine sıçradı

Binalara sıçradı

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın 10 katlı bir apartmanın çatısına sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle birlikte yangın söndürüldü, apartman sakinleri tahliye edildi.

Anız ateşi Göynük’ü sardı

Bolu’nun Göynük ilçesinde de önceki gün başlayan yangın rüzgarın etkisiyle 100 hektarlık alanda etkili olurken, Yeniköy, Bekirfakılar ve Çaylak köylerindeki 281 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Anız ateşinden çıktığı belirtilen yangın, birden fazla noktada devam ediyor. 90 arazöz, 96 iş makinesi ve 10 helikopter ve 637 personelden oluşan ekiplerin yangın söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.

Haberin Devamı

 Aydın’da da müdahale sürüyor

Manisa’nın Gördes ilçesinde 14 Ağustos’ta başlayan orman yangınına müdahale sürerken, bir yangın da Yunusemre ilçesinde çıktı. İlçeye bağlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edilirken acı gerçek dün gün ağırınca ortaya çıktı. Tahliye edilen 40 kişinin yaşadığı Karayakup mahallesindeki cami dahil tüm evlerin yanarak, kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. Manisa İl Jandarma Komutanlığı Gördes ilçe jandarma merkez karakolu ekiplerinin erken müdahalesi ise olası bir faciayı önledi. Erken davranarak, yangının geliş yönüne doğru mahalleyi boşaltan ekipler, olası bir can kaybının da önüne geçti. Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Alhisar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye, Orman İşletme Müdürlüğü ile Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yönlendirildi.
Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale edilirken ekiplerin zaman zaman zor anlar yaşadığı belirtildi. Çanakkale’de Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda ise önceki gün sabah 09.51’de başlayan yangın ekiplerin aralıksız müdahalesi sonucu yaklaşık 25 saat sonra kontrol altına alındı. ● DHA

Piknik ateşi İzmir’i yaktı Alevler şehir merkezine sıçradı

Bodrum ve Çeşme tutuştu

Muğla’nın Bodrum ve İzmir’in Çeşme ilçeleri de dün alevlere teslim oldu. Bodrum ilçesi İslamhaneleri mahallesindeki makilikte dün henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın rüzgarın etkisiyle büyüdrü. Yangına hava destekli müdahale sürüyor. Çeşme ilçesi Alaçatı mahallesinde tarım arazisinde de dün sabaha karşı çıkan yangın ise 7 saatlik müdahaleyle söndürüldü. ● DHA

‘Zarar gören anıt, abide, heykel yok’

Küle dönen bölgede incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale zaferlerini kazandığımız o müstesna topraklarımızda herhangi bir anıt, abide, heykel, müze zarar görmedi” dedi. Kaşdemir, çok kısa bir zaman içinde gerekli tedbirleri alıp, tespitleri yapıp bölgeyi eski haline kavuşturup ziyarete açık hale getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Çanakkale’de etkili orman yangınları nedeniyle Bozcaada ilçesinde Polente Feneri mevkisine girişler 2’nci bir duyuruya kadar yasaklandı.

10 gün dikkat!

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Ege Bölgesi’nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu’nun bir kısmında meteorolojik koşulların orman yangınlarının oluşmasına ve yayılmasına yol açabileceğini belirterek, vatandaşlara 10 gün boyunca açık alanda ateş yakmamaları uyarısında bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, geliştirilen orman yangını tehlikesine karşı önceden önlem alınmasını sağlayan “Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi’ne (MEUS) göre ise, özellikle Antalya merkezinin çevreleri ile Ege’nin iç kesimlerinde ise yer yer risk yüzdesi 70 ila 80 düzeylerine çıkıyor. ● Ankara AA