09.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Meltem Günay / İstanbul
Meltem Günay / İstanbul - Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderler Programı’na seçilen ilk Türk olma başarısını gösteren insan hakları hukukçusu ve Konuşmamız Gerek Platformu’nun kurucularından İlayda Eskitaşçıoğlu, Paris’te düzenlenen Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda Türkiye’yi temsil etti. Milliyet’e konuyan Eskitaşçıoğlu, Gençlik Görev Gücü’nde dünyanın farklı yerlerinden seçilen 40 kişiyle birlikte çalıştıklarını ve kendisinin Türkiye’den yer alan tek genç olduğunu söyledi. Eskitaşçıoğlu şöyle devam etti:
‘Geriye dönük adımlar var’
“Bu sürecin geçen yıl bitmesi gerekiyordu ama pandemi nedeniyle bir senelik gecikme yaşandı. 2020 yılı Pekin Deklerasyonu ve Eylem Platformu’nun 25’inci yılıydı. Son çeyrek yüzyılda kadın hareketinde ne kadar yol alınabildi, toplumsal cinsiyet eşitliğinde neredeyiz sorularının yanıtlarını görmek için yapıldı. Baktığımızda evet daha çok konuşuyoruz bu konuları ama çok yol katedildi diyemeyeceğim. Hatta geriye dönük adımlar bile var. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gibi. Ama dünyada da durum farklı değil. Latin Amerika’da kadına yönelik şiddette ciddi bir artış söz konusu, Avrupa’da çalışma hayatında maaşlar arası farkların o kadar da kapatılmadığını gördük.”
‘Sesimizi duyurmaya çalıştık’
Foruma, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi tüm dünyadan çok önemli isimlerin katıldığını dile getiren Eskitaşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplantılarda devletler, kurumlar ve şirketler, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yapacakları yatırımlar ve verecekleri birtakım fonlarla ilgili sözler verdi. Çok güzel sözler verildi. Bizler de gıcık, baş belası gençler olarak ne yaptınız diyerek hep takipte olacağız. Ciddi meblağlar dile getirildi. Bu meblağlar gerçekten verilirse çok ciddi farklar yaratılacağını düşünüyorum. Her oturumda gençler olarak girdik, sesimizi duyurmaya çalıştık. Ben de İstanbul Sözleşmesi ve kendi alanım olan regl yoksunluğu konularında sesimi yükseltmeye çalıştım. İklim krizi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine etkileri, kız çocuklarının eğitimlerinin pandemi nedeniyle aksamaya uğraması gibi konuları anlattık.”
40 milyar dolarlık taahhüt
Toplamda devletler, şirketler ve bağışçı kurumlardan toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kullanılmak üzere 40 milyar doların üzerinde bağış sözü verdi. İşte
o sözlerden bazıları:
Bill ve Melinda Gates Vakfı: 2.1 milyar dolar
The Children’s Investment Fund Foundation: 500 milyon dolar
Fransa: 100 milyon dolar
Kanada: 100 milyon dolar
Ford Vakfı: 420 milyon dolar
PayPal: 100 milyon dolar