GündemÖzgürlük duygusu dünya turuna çıkardı

Özgürlük duygusu dünya turuna çıkardı

29.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran’da kadınlara motosiklet ehliyeti verilmemesini protesto için dünya turuna çıkan modacı Dr. Maral Yazarloo, 7 kıta ve 64 ülkenin ardından Türkiye’ye geldi. Antarktika’da bile İran bayrağını açan Yazarloo en çok Kız Kulesi’nden etkilenmiş.

Özgürlük duygusu dünya turuna çıkardı

Arkalarında kariyerlerini ve sosyal konumlarını bırakarak tek başlarına ülkeler arası seyahatlere çıkan kadınların sayısı her geçen gün artarken, İranlı işletme doktoru Maral Yazarloo, farklı bir seyahatin ardından Türkiye’ye geldi. Tahran Üniversitesi’nde İşletme İdaresi bölümünü bitirdikten sonra kadın giysileri tasarlayarak ünlenen Yazarloo, çocukluğundan beri motosiklet kullanmak istiyormuş. Ama İran’da kadınlara motosiklet ehliyeti verilmediği için bu hayalini gerçekleştiremeyen Yazarloo, yaşadığı baskıya dayanamadı. Motosiklet kullanan kadınların gözaltına alındığını gören genç kadın, moda kariyerini Hindistan’a taşıdı. Yazarloo, Pune Üniversitesi’nden pazarlama dalında doktorasını tamamladı. Hindistan’da kısa sürede ünlenen Yazarloo, motosiklet tutkusu ile moda başarısını devam ettirdi. Hindistan’a yerleşmesinden beş yıl sonra halen ülkesinde kadınların motosiklet kullanmasına izin verilmediğini gören Yazarloo, dünya turuna çıkmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Peru’da evlendi

Kadınların özgür olduğunu ve en zor işleri başarabileceğini kanıtlamak için Hindistan’dan Mart 2017’de yola çıkan Yazarloo, önce Bangladeş’e gitti. Butan, Myammar ve Malezya, Endonezya, Vietnam, Laos gibi Uzak Asya ülkelerini gezen motosikletli Avustralya’ya geçti. Birkaç ay geçirdiği kıtadan uçakla ABD’ye giden Yazarloo uzun bir tura başladı. En batıdaki Los Angeles’a kadar motosiklet süren genç kadın, güneye yönelerek Meksika, Guatemala, Nikaragua, Kolombiya gibi Güney Amerika kıtasının en güvensiz ülkelerini gezdi. Brezilya ve Bolivya’nın ardından Peru’ya gelen Yazarloo, İngiliz erkek arkadaşı Alex ile Machu Picchu tapınağı yakınlarında evlendi ve hemen ardından kıtanın en güneyindeki Arjanatin’in Ushuaia topraklarına ulaştı.

Haberin Devamı

Özgürlük duygusu dünya turuna çıkardı

Maral Yazarloo İstanbul’da en çok Kız Kulesi’ne hayran kalmış.

Antarktika’nın ardından sıcak Afrika

Motosikletini kentte bırakan maceracı buzul kıta Antarktika’ya gemi ile geçti. Beyaz kıtada bir hafta geçiren Yazarloo, bu kez uçakla Güney Afrika’ya gitti. Afrika kıtasındaki gezisine başlayan Yazarloo, ilkel kabilelerin yaşadığı çorak topraklarda motosiklet sürdü. Zambiya, Zimbabve, Etiyopya gibi ülkelerin çöllerinde iki tekerle seyahat eden Yazarloo, buradan Avrupa kıtasına geçti. İspanya, Fransa, Sırbistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin ardından geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giren genç kadını motosiklet seyahatleriyle tanınan Asil Özbay karşıladı. Ülkesi İran’dan önce girdiği son ülke olan Türkiye’de Özbay ile gezen Yazarloo, İstanbul’da iki gün geçirdi. Kız Kulesi’nin hikayesinin İstanbul’a çok yakıştığını söyleyen Yazarloo, “Babaannem Türk asıllı, bu topraklara yabancı değilim. İstanbul barındırdığı gizemlerle hep ilgimi çekti. Yoğun trafik beni rahatsız etti ama içinden deniz geçen bir şehirde olmak harika” dedi. Asil Özbay ise, “Aynı tarihlerde ben de Maral’ın ülkesi İran’da olacağım. İkimiz de kadının özgürlüğüne ve tek başına yapacağı işlere inanıyoruz. Onu ağırlamaktan çok mutluyum” dedi.

Özgürlük duygusu dünya turuna çıkardı

Sınır kapısından girmeye çalışacak

Haberin Devamı

Yazarloo, kadın modasına yönelik çalışmalarını Hindistan’da sürdürüyor. Karate ve yüzme gibi pek çok spor yapan Yazarloo, dünyanın etrafını üç kez dolaşacak kadar (110 bin kilometre) motosiklet sürdü. 16 ay içinde yedi kıtada ve 64 ülkede bulunan Yazarloo, Türkiye’den İran’a motosikletiyle girmeye çalışacak. İran’da halen motosikletli kadınlara yönelik yasak sürüyor. Fakat Yazarloo, başka bir ülkeden geldiği için sınır kapısından alınacağını düşünüyor.

Özgürlük duygusu dünya turuna çıkardı