GündemÖzellikle lise öğrencileri dikkat! Gelecek dönem...

Özellikle lise öğrencileri dikkat! Gelecek dönem...

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yeni ortaöğretim sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9. sınıflardan başlayacak ve kademeli geçiş süreci olacak. Liselerde Kariyer Ofisleri oluşturulacak

Özellikle lise öğrencileri dikkat Gelecek dönem...

Ortaöğretimde reform niteliğinde uygulamalar hayata geçirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden alınan bilgiye göre; Bakan Ziya Selçuk’un bugün İstanbul’da tanıtacağı ortaöğretim modeliyle liselerde yeni dönem başlayacak. Yeni sistemde ders sayıları azaltılacak, liselerde Kariyer Ofisleri oluşturulacak. MEB’in ortaöğretime yönelik yeni modelinde, Bilgi Kuramı zorunlu ders haline gelecek. Derslerde yaparak, uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak.

Haberin Devamı

Esenyurt’taki Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda saat 12.00’da “Lisede ne yaptık?” başlığıyla yeni sistemi anlatacak olan Selçuk, Instagram hesabında önemli bir açıklama yaptı.

Selçuk mesajını, sahneye çıkmadan önce salonu dolduran gençlere perde arkasından baktığı bir fotoğrafıyla birlikte paylaştı.

Gelecek kurgusu

Selçuk mesajında, “Koca bir salon dolusu genç, daha geniş bir perdeden bakınca bir ülkenin geleceği. Evet; okula geliyorlar ama nereye gidiyorlar? Biz onları neye hazırlıyoruz? Yollarını nasıl çiziyoruz? Bu sorular meslek hayatımın sorularıydı. Şimdi cevabını verme zamanı. Hani siz hep soruyorsunuz ya ‘Çalışıyoruz diyorsunuz ama çok merak ediyoruz, ne yapıyorsunuz’ diye. Yarın ‘Lisede ne yaptık?’ diyor, ortaöğretim tasarımını açıklıyoruz. Eğitimle ilgilenen, meselesi eğitim olan, geleceğe yürüyen herkesin bizimle olmasını dilerim. Zira bu sadece bir ortaöğretim programı değişimi değil; ülkemiz için, çocuklarımız için bir gelecek kurgulama meselesi” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

10 maddede yeni eğitim sistemi

Ders sayısı azalacak. Bakan Selçuk, daha önce yaptığı açıklamalarda ortaöğretimde ders sayısının azalacağını belirtmiş, birçok ülkede lisede 5-6 ders bulunurken Türkiye’de bu sayının 16-17 olduğunu vurgulamıştı. Selçuk, bu konuyla ilgili, “Bu çok adil bir durum değil. Çocuklarımız çok yüzeysel kalıyor” demişti.

Liselere Kariyer Ofisleri açılacak. Kariyer Ofisleri 9. sınıftan itibaren çocukların kendini tanıyarak (mizaç, yetenek, ilgi, değerler, kişilik ve aile) kariyer profili oluşturmasını sağlayacak. İş ve meslek tanıma yolları, kaynakları öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerin kariyer gelişimleri takip edilecek.

12. sınıflarda ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları yapılacak.

Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebilecek.

Yeni sistem ilk olarak 2020-2021 yılında 9. sınıflardan başlayacak, kademeli geçiş yapılacak. Yani gelecek yıl 9. sınıfa başlayan öğrenciler için bu sistem geçerli olacak.

Yeni sistemin en çok merak edilen başlıklarından biri zorunlu hale getirilecek Bilgi Kuramı dersi oldu. Öğrenciler bu derste, bilgi alanları arasındaki bağlantıları kavramaya çalışacak. Ders, öğrencilere bilgi alanları hakkında eleştirel biçimde dönüşümlü düşünme, bilginin yerini ve doğasını dikkate alma fırsatı sunacak. Bakanlığın 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı için öğretmenlere yönelik hazırladığı kitapta da Bilgi Türleri (Gündelik Bilgi, Bilimsel Bilgi, Felsefi Bilgi, Dinî Bilgi, Teknik Bilgi, Sanat Bilgisi) Bilginin imkanı (Dogmatizm, Septisizm, Kritisizm), Bilgi elde etmede akıl (Rasyonalizm-Akılcılık), Bilgi etmede sezgi (Entüisyonizm- Sezgicilik), bilgili insanın özellikleri, bilginin yaşama etkisi, evrensel değerlerin kazanılmasında bilginin önemi, bilgi ve teknoloji arasındaki ilişki, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insan hayatına etkisi, Dezenformasyonun toplum hayatına etkisi ve toplumların bilgi toplumuna dönüşüm süreci gibi konular yer alıyor.

Haberin Devamı

Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanacak.

Haberin Devamı

12. sınıfta yenilikçi dersler olacak.

Öğrencinin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak.

Haziranda dersler yerine proje sunumları, portfolyo hazırlıkları gibi yaşam becerileri etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Uyarı ve destek

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ders sayısının azaltılması konusunun uzun zamandır tartışıldığını belirtti. Kararın olumlu olduğunu kaydeden Geylan, “Bu karar olumlu ama ‘ders sayısını azaltıyorum’ demek bir kısım öğretmenlerimizin norm fazlası anlamına gelecek. Bu ciddi bir sıkıntıdır. Bakanlığın ders saatiyle ilgili düzenleme yaparken öğretmenlerimizin norm fazlası durumuna düşerek mağdur olmaması lazım” dedi.

Yazarlar