09.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Önümüzdeki altı aylık geçiş süreci tamamlandıktan sonra sadece kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşları ambulans işletebilecek. Ambulanslar sahada mobil cihazlarla hem 112 merkezine hem ilgili sağık kuruluşuyla direkt irtibat sağlayarak hasta naklinde dijital teknolojilerden daha fazla yararlanacak. Ayrıca, ambulanslarda kamera ve takip sistemi zorunlu olarak çalışacak. Kara ambulansları kayıtlı oldukları il içinde görev yapabilecek. Arazi tipi, çok sedyeli, yenidoğan, obez ve medikal kurtarma ambulansı gibi özel donanımlı araçlar yalnızca kamu kuruşlarınca kullanılabilecek. Son verilere göre bakanlığa bağlı 5 bin 500’ün üzerinde ambulans hizmet veriyor.
BELEDİYELERIN NAKİL HİZMETİ SÜRECEK
Belediyeler, vakıf ve dernekler gibi kurumların vatandaşa sağladığı hasta nakil hizmetleri ise acil sağlık müdahalesi gerektirmeyen durumlarda devam edecek. Hasta nakil ambulanslarının üzerinde yalnızca “hasta nakil” ibaresi yer alacak. Bu ambulanslar, acil tıbbi müdahale gerektiren hasta veya yaralıların taşınmasında kullanılamayacak. Taşıma esnasında böyle bir müdahale gerekirse sirenler açılabilecek. Ambulanslar için bazen gündeme gelen “hasta taşımıyor” algısını ortadan kaldırmak için de araçların görev bölgesi dışındaki duraklamalarına 30 dakika sınırı getirildi.
Denetim artacak
Özel hastanelerin aldığı ambulans servislerinde de denetimlerin sıkılaştırdı. Yılda iki kez yapılan denetimler üçe çıkacak.