GündemOtomobiline ‘Rektörüm sağ olsun’ yazdı, kovuldu

Otomobiline ‘Rektörüm sağ olsun’ yazdı, kovuldu

07.10.2008 - 16:23 | Son Güncellenme:

.

Otomobiline ‘Rektörüm sağ olsun’ yazdı, kovuldu

MUĞLA Üniversitesi’nde, Rektör Prof. Dr. Şener Oktik hakkında harcırahlarını vermediği gerekçesiyle dava açan, kazandığı 7 bin 500 YTL’lik tazminatla aldığı otomobilin arkasına da ‘Rektörüm sağ olsun’ yazdıran Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu, Zaman Gazetesi’ne verdiği demeçler yüzünden görevden alındı. Üniversitenin disiplin kurulu, yetkili olmadığı halde üniversite hakkında demeç verdiği iddiasıyla Prof. Dr. Sunu’ya ‘görevden çekilmiş sayılma’ cezası verdi. Haksız yere üniversiteden kovulduğunu ve onurunun kırıldığını savunan Prof. Dr. Sunu ise YÖK’e itiraz etti, Muğla İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.
Muğla Üniversitesi Disiplin Kurulu, 16 Eylül 2008 tarihinde yaptığı toplantıda, disiplin kuruluna sevk edilen Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu’nun disiplin yönetmeliğinin 9/g, 13, 15 ve 14/f maddelerine göre oybirliği ile görevden alınmasına hükmetti. Disiplin kurulu, Prof. Dr. Sunu’nun 19 Şubat 2008’de Zaman Gazetesi’nde yer alan ‘Tazminatla Araba Aldı: Rektörüm Sağ Olsun’ başlıklı bir haberde, ‘Bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi ve demeç vermek’ suçunu işlediğini, daha önce de hakkında ‘3 yıl süreyle kademe ilerlemesi cezası bulunduğu’ gerekçesiyle böyle bir kararın alındığını savundu.

6 YILDA 9 SORUŞTURMA

Karar, Prof. Dr. Mustafa Zafer Sunu’yu isyan ettirdi. Bu tür cezaların yüz kızartıcı suçlar işleyen öğretim üyelerine verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Sunu, haksız yere üniversiteden kovulduğunu ve onurunun kırıldığını ileri sürdü. Prof. Dr. Sunu, YÖK’e başvurup itiraz ettiğini, Muğla İdare Mahkemesi’ne de yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtığını kaydederek şöyle dedi:

Haberin Devamı


“Ben üniversitenin resmi işleri ve ihaleleri konusunda hiçbir açıklama yapmadım. Bilimsel ve kendimi ilgilendiren konularda açıklama yaptım. 6 yılda hakkımda 9 soruşturma açıldı. Soruşturmaların hepsinden ceza aldım. Cezalar için YÖK'e başvurarak itiraz ettim. İtirazım haklı bulundu. Beni yıpratmak istiyorlar ve üniversiteden ayrılmam için baskı yapıyorlar. Verilen kararların tamamı keyfi ve hukuksuzdur.”
Muğla Üniversite Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik’in şu an İngiltere’de olduğu belirtilirken, üniversite yönetimi ise açıklama yapmaktan kaçındı.

AKADEMİK AÇILIŞTA KAVGA ETTİLER

Rektör Oktik ile Prof. Dr. Sunu arasındaki gerginliğin 16 Kasım 2002’deki rektörlük seçimleriyle başladığı ileri sürüldü. Aynı zamanda Türkiye Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sunu, Prof. Dr. Oktik karşısında rektörlüğe adaylığını koydu, ancak kazanamadı. Ardından, Prof. Dr. Sunu ve Rektör Oktik arasındaki gerginlik 2005 yılının akademik yılı açılış töreninde doruğa çıktı. Rektör Oktik, Prof. Dr. Sunu’nun kendisine omuz attığını ileri sürdü.

‘REKTÖRÜM SAĞ OLSUN’ YAZDIRDI

Daha sonra ise Prof. Dr. Oktik’in Mühendislik Fakültesi’ne, 3 öğretim üyesi bulunmasına karşın maden mühendisliği bölümü açmayıp, yerine 1 öğretim üyesi bulunmasına rağmen inşaat mühendisliği bölümü açtığını dile getiren Prof. Dr. Sunu, bir süre sonra Yatağan ve Milas meslek yüksek okullarına görevlendirildi. Görev yeri değiştirilme kararının ardından kendisine hak ettiği harcırahın verilmediğini savunan Prof. Dr. Sunu, Rektör Oktik hakkında açtığı tazminat davasını kazandı. 7 bin 500 YTL’lik tazminatla aldığı otomobilin arkasına ‘Rektörüm sağ olsun’ yazdıran Prof. Dr. Sunu, Zaman Gazetesi’ne verdiği demeçte ise Rektör Oktik ve üniversite yönetimine suçlamalar yöneltti.

Yazarlar