GündemOrijinal boyalı, eşsiz heykeller!

Orijinal boyalı, eşsiz heykeller!

04.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti’nde bulunan tiyatronun sahne binasında restorasyon çalışmaları sırasında Skylla Grubu heykelleri keşfedildiğini duyurdu.

Orijinal boyalı, eşsiz heykeller

GÖRKEM EVCİ - Bakan Ersoy, “Bu olağanüstü heykeller, Hellenistik Dönem’in barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli” dedi. Laodikeia Antik Kenti’nde kazı çalışmaları Prof. Dr. Celal Şimşek’in başkanlığında sürüyor. Bulunan heykellerle ilgili bilgi veren Şimşek, yapılan çalışmalarda sahne binasındaki heykellerin, M.S. 4. yüzyılda pagan inancının sona ermesi ve Hristiyanlığın başlamasıyla loca altlarındaki dolgulara atıldığının tespit edildiğini söyledi. Şimşek, dolgu içinde Skylla Canavarı grubunu oluşturan Skylla başı ve eli, Troya Savaşı’nın kahramanlarından Ithaka Kralı Odysseus’un gövdesi, Odysseus’un arkadaşlarına ait birinin başı olan iki gövde üstü ile gemi pruvası ele geçirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

2000 yıllık

Skylla Grubu heykellerin M.Ö 2. yüzyıl başlarında yapıldığını kaydeden Şimşek, Laodikeia’da ortaya çıkartılan heykellerin İmparator Augustus Dönemi’ne (M.Ö. 27-M.S. 14) tarihlendiğini kaydetti. Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Bu ana kadar tespit edilen en erken Hellenistik Dönem kopyasıdır. Heykel grubu stil, estetik ve sanat kalitelisi yönünden özel ve ünik bir yere sahiptir. Ayrıca orijinal boyalı halleriyle bulunmuştur.”

Bir deniz canavarı

Şimşek, Homeros’un Odysseia Destanı’nda Odysseus’un başından geçen olaylar içinde deniz canavarı Skylla ile olan karşılaşmasının önemli bir yer tuttuğunu, Skylla’nın kadın başlı, vücudunun alt kısmı çepeçevre vahşi köpeklerden oluşan bir deniz canavarı olduğunu belirtti.

Yazarlar