Gündem‘Önseçim’ formülü aranıyor

‘Önseçim’ formülü aranıyor

07.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP’de tüzük kurultayı’nın ilanı Parti Meclis’nde (PM) verilen yetki çerçevesinde dün Genel Başkan Özgür Özel imzasıyla yayımlandı.

‘Önseçim’ formülü aranıyor

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Partinin 20. Olağanüstü Kurultayı, 6-7-8 Eylül 2024 tarihlerinde saat 10.00’da, Ankara Ticaret Odası Congresium Salonunda toplanacak. İlana göre kurultayın gündeminde “seçim” maddesi yok. Ancak partili kaynaklar, “Genel Başkan isterse kurultay günü Genel Başkan gündemi değiştirebilir” dedi.

Haberin Devamı

En çok tartışılan konu

Öte yandan Özel başkanlığında hafta sonu yapılan il başkanları toplantısında, tüzük değişikliği çerçevesinde en çok dile getirilen konu “önseçim” oldu. Ama yüzde yüz bir konsensüs sağlanamadı. Önseçimin zaten olduğunu ifade eden partili kurmay, “Biz olabildiğince katılımcı, olabildiğince demokratik yol ve yöntemlerle bir aday belirme süreci yaşamak istiyoruz” dedi. Yerel seçimlerde önseçim yapılan yerlerde bazı sorunlar yaşadıklarını söyleyen kurmay, “O sorunları bir daha yaşatmayacak önseçim nasıl yaparız, onu düşüneceğiz. Kuralsız bir önseçim yaşıyoruz. Mesela bir yerde belediye meclis üyelerini önseçimle belirliyoruz, çıkan ilk 20’nin 10 tanesi Tokatlı, 10 tanesi Sivaslı çıkıyor. Herkes hemşehrisine oy veriyor. Bunların seçim sonuçlarına birtakım olumsuz etkileri olabiliyor. Bu sıkıntıları giderici, sağlıklı, kapsayıcı bir sonuç nasıl çıkar, onun üzerine kafa yoruyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre önseçime getirilecek kurallar arasında, üyelerde aidat şartı, üye- destekçi üye, üyeliğe süre konması, bekleme süresi olması, seçme ve seçilme haklarını birtakım kurallara bağlanması gibi öneriler sıralanıyor.