GündemÖnlemler felaketin büyümesini engelledi

Önlemler felaketin büyümesini engelledi

18.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Artvin’de önceki gün taşkın nedeniyle Arhavi ve Hopa’da yollar çöktü. Arhavi’de 2021 yılındaki felaketin ardından inşa edilen duvar suların kent merkezine dolmasını önledi.

Önlemler felaketin büyümesini engelledi

Arhavi’de aniden başlayan sağanakta, özellikle kent merkezindeki caddeler ve sokaklar yağmur sularıyla dolarken, sürücüler ve yayalar zor anlar yaşadı. İlçe merkezinden geçen Kapisre Deresi’nde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle bölgede güvenlik önlemleri alındı. Su seviyesinin yükselmesi ile köy ile yaylalara ulaşım sağlanan asfalt yolun bir bölümü de çöktü.

Haberin Devamı

Yolun çöktüğü anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntüde, Kapisre Deresi’nde su seviyenin yükselmesiyle alt kısmı boşalan yoldaki asfalt bloğun aniden çökerek, sulara kapıldığı görülüyor. Kara yolunun 50 metrelik bölümü çökerek dereye akarken, bölgede ulaşım alternatif güzergahtan sağlanmaya başlandı.

Şiddetli yağış nedeniyle Artvin-Hopa kara yolunun Hopa Sanayi Sitesi Yanmış Köprü mevkiinde de çökme meydana geldi. Hopa istikametine kapatılan güzergahta ulaşım, yolun Artvin yönünde tek şeritten sağlandı.

Önlemler felaketin büyümesini engelledi

32 köy yolu kapandı

Hopa’nın Sundura Mahallesi’nde ise çay toplarken yağış nedeniyle mahsur kalan Bedriye Yarar (56), AFAD ve Hopa Arama Kurtarma ekipleri tarafından bulunduğu bölgeden kurtarıldı. Taşkın ve heyelanlar nedeniyle Arhavi’de 18, Borçka’da 8, Hopa’da ise altı olmak üzeri toplamda 32 köy yolu ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

174 kilogram yağış

Artvin Valisi Cengiz Ünsal, metrekareye 174 kilogram yağış düştüğünü, aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanlardan etkilenen bölgelerde çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

2021’deki afetin ardından koruma duvarı inşa edildi

Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim de ilçede yolun çöktüğü bölgeye gidip çalışmaları inceledi. Ataselim, DSİ tarafından dere yatağı genişletme ve ıslah çalışmalarının olası felaketi önlediğini söyledi. Ataselim, “2021 yılında yaşadığımız afetin aynısını dün ve bugün bir daha yaşadık. 2021 yılında yaşadığımız afetten sonra burada yapılan istinat duvarları sayesinde ilçemiz nefes aldı. Koruma duvarları taşkının kent merkezine dolmasını engelledi. Doğru iş yaptığımızı bugün bir kere daha görmüş olduk. Eğer bu istinat duvarları yapılmamış olsaydı, bugün bu su Arhavi’nin içerisine girecekti ve 2021’den daha büyük bir afet yaşanacaktı” dedi.

Yazarlar