12.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
AK Parti’nin “Yarın Değil Hemen Şimdi” başlıklı seçim beyannamesi “Afetlere Karşı Risk ve Kriz Yönetimi”, “Sağlam Toplumsal Yapı”, “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi”, “Adalet, Demokrasi, İnsan Hak ve Hürriyetleri”, “Türkiye Ekseni”, “Güven ve İstikrarla Huzurlu Gelecek” adlı 6 ana bölümden oluştu. Özetle şu vaatler sıralandı:
Afetlere hazırlık
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli ile ülke, yaşanması muhtemel tüm afetlere karşı hazır hale getirilecek. Depremden etkilenen şehirler “Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı” anlayışıyla yeniden inşa edilecek. Fay haritalarını dikkate alarak yerleşim merkezleri ovalardan yamaçlara doğru kaydırılacak.
AFAD güçlendirilecek. Sürdürülebilir Afet Risk Yönetimi Kanunu yürürlüğe konulacak, en kötü senaryo dikkate alınarak, arama ve kurtarma ekiplerinin sayısı ve niteliği artırılacak. Fay hattında yapılaşmayı engelleyecek Doğal Afetler ve Fay Yasası çıkarılacak.
Kentsel dönüşüme hız
”Dirençli Şehir Konut Finansman Modeli”yle evini dönüştürmek isteyenlere 15 yıla varan vadelerle uygun ödeme şartlarında finans desteği verilecek. Türkiye arazi kullanım veri altyapısı oluşturulacak. Şehirler, akıllı konsepte sahip olarak yeniden tasarlanacak.
Türkiye Yapısal Risk Analizi Projesi, İstanbul’dan başlayacak. 1999 öncesi inşa edilen tüm binaların risk analizini yaptırmaları zorunlu hale getirilecek. Kanal İstanbul kapsamında inşa edilecek 125 bin konutla birlikte; 500 bini Anadolu, 500 bini Avrupa yakasında olmak üzere iki kentsel dönüşüm rezerv şehrin kurulumu gerçekleştirilecek.
Afetlere Karşı İstanbul Mekânsal Stratejik Planı hayata geçirilecek. Ege’de de benzer çalışma yapılacak.
Değerler eğitimi
Eğitimin tüm kademelerinde müfredata “Değerler Eğitimi”ni entegre eden bir yaklaşım hayata geçirilecek.
5 milyon öğrenciye verilen ücretsiz öğle yemeği desteği devlet okullarında yaygınlaştırılacak.
Yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok kez yapılması sağlanacak.
Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulacak.
Aile diş hekimliği uygulaması başlatılacak.
Vatandaşlık maaşı
Gelir seviyesi asgari hayat standardının altında hane bırakılmayacak. Bunun için, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi hayata geçirilecek ve Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulaması başlatılacak.
Ev hanımlarının isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet karşılayacak. Yeni evlenen çiftlere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek.
Dinamik nüfus yapısının korunması amacıyla doğurganlık hızını nüfus yenilenme oranının üzerinde tutacak politikalar uygulanacak.
Evde engelli ve yaşlıya düzenli bakanlar, kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik kapsamına alınacak.
Yaşlı bakım sigortası uygulaması hayata geçirilecek. Emeklilik yaşı özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilecek.
Çalışanlar ve emekliler enflasyona ezdirilmeyecek.
Üniversiteli gençlere “Gençlik Kartı” uygulaması başlatılacak.
Objektif kriterlerle belirlenecek 30 bin genç yetenek, stratejik önemdeki spesifik 20 alanda küresel arenada boy gösterebilecek nitelikte uzman olarak yetiştirilecek.
Kişi başı gelirde hedef 16 bin dolar
2024-2028 dönemi arasında yıllık ortalama yüzde 5,5 seviyesinde büyüme ile 2028 yıl sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğüne ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşmak hedeflenecek.
Seçim sonrasında oluşacak kabinede güçlü bir ekonomi ekibi görev üstlenecek. Bu ekip makroekonomik politika çerçevesini güncelleyecek.
Enflasyon tek haneli rakamlara indirilecek.
Enerjide dışa bağımlılık oranı, 2028’de yüzde 56’ya indirilecek. Karadeniz doğal gazı vatandaşa ulaşacak.
15 Turcorn ve 5 Decacorn çıkarılacak, 15 milyar dolarlık bilişim ihracatı rakamına ulaşılacak.
Saatte 400 kilometre hıza çıkabilen İstanbul-Ankara Süper Hızlı Tren (J-Tren) açılışı 2028’e kadar yapılacak. Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren bağlantısına sahip olan il sayısı 2053’e kadar 8’den 52’ye yükseltilecek.
Parti kapatmaya TBMM izni şartı
Siyasi Partiler Kanunu özgürlükçü bir anlayışla ve çerçeve yasa şeklinde yenilenecek. Siyasi parti kapatma davalarının açılması ve kararın yerine getirilmesi TBMM iznine bağlanacak.
“Ayrımcılık ve Nefretle Mücadele Uluslararası Endeksi” yayınlanacak.
Ücretsiz aile avukatlığı sistemi getirilecek.
Boşanma sürecinde özellikle kadın ve çocukların örselenmelerini önlemek için, mahkeme temelli aile arabuluculuğu müessesesi oluşturulacak.
Dış politikada Türkiye ekseni inşa edilecek
Millî Savunma Bakanlığı 21. yüzyılın ihtiyaçlarına uygun bir yapıya kavuşturulacak.
Yeni göç hareketliliğinin oluşmasını engellemeye ve Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan sığınmacıların geri dönüşünü kolaylaştıracak mekanizmaları daha etkin şekilde hayata geçirmeye devam edilecek.
ABD ile ilişkiler karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde geliştirilecek.
Rusya ile siyasi ve ekonomik ilişkiler, enerji alanındaki iş birliği devam ettirilecek. Suriye ve Ukrayna meselesi başta olmak üzere bölgesel sorunların uluslararası hukuk ilkelerini gözeterek barışçıl bir şekilde çözümü desteklenecek.