GündemOn binlerce adaya ikinci şans

On binlerce adaya ikinci şans

26.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarına ikinci şans tanıyan ek yerleştirme tercihleri bugün başladı. ÖSYM toplam kaç kontenjan kaldığını açıklamadı ama merkezi yerleştirmede dolan tıp, hukuk gibi gözde bölümlerde dahi boş kontenjan kaldığı görülüyor. On binlerce aday şimdi bu kontenjanlar arasından hayallerindeki bölüme girmek için tercih yapacak

On binlerce adaya ikinci şans

Üniversite hayali kuran on binlerce aday için ikinci şans tanıyan ek yerleştirme tercihleri bugün başlıyor; 30 Ağustos’ta sona erecek. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), dün kılavuzu yayınladı ancak toplam kaç kontenjan kaldığına dair bilgi vermedi. Ancak merkezi yerleştirmede 60 bin 147 kontenjan boş kalmıştı. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı daha da arttı. Öyle ki merkezi yerleştirmede Türkiye’de tıp, hukuk gibi gözde programlar dolmuştu, ek yerleştirme kontenjanları incelendiğinde bu bölümlerde dahi boş kontenjan olduğu görülüyor. O nedenle ek yerleştirme kontenjanlarını iyi inceleyip tercih yapan adayların hayallerindeki üniversiteye yerleşme şansları çok yüksek.

Haberin Devamı

Peki, ek yerleştirmeden kimler yararlanabiliyor, başvurular nasıl yapılacak, adayların kaç tercih hakkı var... En çok merak edilen soruları sizler için derledik:

1- Kimler yararlanacak? Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2016 ÖSYS’ye başvuru yapılmış olması zorunlu. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar tercih yapamayacak. Tercih yapabilmek için 2016 ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların ise ek yerleştirmede tercih yapma hakkı var.

2- Kılavuza nasıl ulaşılacak? Ek Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresinde yayınlandı. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. ÖSYM, tercih süresi içinde kılavuzda değişiklik yapabilir; o nedenle adayların tercih yapmadan önce varsa güncellenen kılavuzu iyi incelemeleri ve ÖSYM’nin internet adresinden yayınlanan duyuruları yakından takip etmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Başvuru ücreti 15 TL

3- Tercihler nasıl yapılacak? Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Bunun dışında posta, fax, elektronik posta vs. gibi yollarla tercih bildiriminde bulunulmayacak. Tercih bildirim işlemi tamamlandıktan sonra tercih süresi içinde ais.osym.gov.tr adresinden tercihlerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayın. Adayların tercih bildirimlerini tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemeleri gerekiyor. Ek yerleştirme ücreti 15 TL. Ücreti yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacak.

4- Kaç tercih hakkı var? Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Adaylar 24’ü geçmemek üzere ön lisans ve lisans programlarından istedikleri sayıda tercih yapabilecekler. Tercihlerin tümünün doldurulması gerekmiyor.

5- Tercih yapabilmek için kaç puan almak gerekiyor?

2016 ÖSYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4’teki lisans programları arasından tercih yapabilecekler. Sınavsız geçiş hakkı olan veya ilgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3’teki ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

Haberin Devamı

6- Puanı olmayan programları herkes tercih edebiliyor mu?

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek. Tablo 3’teki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak.

7- Sınavsız geçişten kimler yararlanacak?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans programlarına sınavsız yerleşebilecekler.

Haberin Devamı

Özel koşulları okuyun

8- Kazanıp gitmeyenlerin puanı düşecek mi?

Merkezi yerleştirmedeki kuralların hepsi ek yerleştirmede de geçerli. O nedenle kontenjansız açıköğretim programları hariç eğer bir yükseköğretim programını tercih edip yerleştirme hakkı kazanırsanız, kaydınızı yaptırmasanız dahi gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) yarı yarıya düşecek. Yani 15 ile 30 puan arasında bir kaybınız olacak. O nedenle kazandığınızda gitmeyeceğiniz üniversiteleri ve programları kesinlikle yazmayın.

Programların özel koşullarını dikkatli okuyun. Koşullarını taşımadığınız programları kesinlikle yazmayın. Çünkü koşulları taşımadığınız halde tercih yapıp yerleşseniz dahi tercihiniz geçersiz sayılacak ve kayıt yaptıramayacaksınız. Bu konuda tüm sorumluluk adaya ait olacak.

9-Tercihler değiştirilebiliyor mu? Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih listenizi yenileme hakkınız var. Ancak tercih iptali yapılmıyor. O nedenle tercihlerinizi sisteme girmeden önce iyi düşünün.

Haberin Devamı

10 - Sonuçlar ne zaman açıklanacak?Sonuçların ne zaman açıklanacağı belli değil. Ancak ek yerleştirme kayıtları 6-9 Eylül 2016 tarihlerinde yapılacağı için sonuçların da en geç 5 Eylül’e kadar sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklanması bekleniyor.

İstanbul Esenyurt’tan ek yerleştirme bursu

İstanbul Esenyurt Üniversitesi, üniversite ek yerleştirme döneminde ücretli programları ilk tercihine yazıp yerleşen öğrencilere yüzde 50 burs fırsatı sunuyor. Ek yerleştirme dönemiyle ilgili açıklamada bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, 2016 ÖSYM sonuçlarına göre kontenjan ve doluluk oranını en çok artıran ikinci üniversite olduklarının altını çizdi.

Tercih yaparken yapılan hataların birçok adayı hayallerinden uzaklaştırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayat, “Yanlış tercih yapmamak ve geleceğe uzanan yolda bu son fırsatı iyi değerlendirmek için sizlere, İESU ailesinin profesyonel tercih ekibine danışmanızı öneriyoruz” dedi. Bayat, ek yerleştirme döneminde üniversitenin Psikoloji, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölüm ve programlarında ücretli kontenjanları ilk tercihinde yazıp yerleşenlere eğitim süresi boyunca yüzde 50 burs imkânı sağlanacağını kaydetti.

Şehidin kardeşleri İAÜ’yü tercih etti

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde teröristlerle çatışmada şehit düşen Teğmen Abdulselam Özatak’ın yaşları 5 ile 23 arasında değişen 9 kardeşinin tüm eğitim masraflarını üstlenmişti. Bu kardeşlerden Halit Özatak İAÜ Hukuk Fakültesi’ni, Necati Özatak da İAÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü tercih etti. Abisinin şehit olmasından sonra gördükleri destek nedeniyle İstanbul Aydın Üniversitesi’ni tercih ettiklerini belirten Halit Özatak, “Burada olmaktan dolayı gururluyuz, başta şehit abimiz Abdulselam olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimizi borç biliriz. Emekleri boşa çıkarmamak için elimizden gelen her şeyi en iyi şekilde yapacağız ve abimizin hiçbir zaman başını eğdirmeyeceğiz” dedi.

Böyle bir sorumluluğu almaktan büyük onur duyduklarını kaydeden İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın da şunları söyledi: “Biz zaten en iyi şekilde üniversiteye hazırlanmalarını sağlamıştık. Onlar okumakta azimliydi. Biz de aziz vatan uğruna şehit düşen teğmenimizin kardeşlerini tüm eğitim masraflarını karşılamakta kararlıydık. Şehidimizin arkasındaki emanetlerini geleceğe hazırlama konusunda üniversitemizin böyle bir görev üstlenmesinin gururunu yaşıyoruz.”

Yazarlar