15.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Paşa Alyurt / Ankara
OHAL İnceleme Komisyonu karar vermeye başladığı tarihten itibaren 126 bin başvurudan 63 bin 100 dosyayı sonuçlandırdı.
Milliyet’e kapılarını açan OHAL Komisyonu Başkanı Salih Tanrıkulu, süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu. OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 125 bin 678’i kamu görevinden çıkarma, 3 bin 213 rütbe alma, 270 yurt dışı öğrencilikle ilişiği kesilme, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi.
OHAL döneminde yapılan tüm bu işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karara bağlamak üzere kurulan OHAL Komisyonu’na 126 bin başvuru yapıldı.
Komisyon personeliyle elektronik ortamda 7 gün 24 saat esaslı başvuru alma işlemi gerçekleştirdi. Başvurulara ilişkin 20’den fazla kurum ve kuruluştan temin edilen ve toplam 460 bini aşan evrakın tasnif, kayıt ve arşivleme işlemi oluşturulan özel bir bilgi işlem altyapısı sayesinde tamamladı.
Komisyonun karar vermeye başladığı tarihten itibaren 15 aylık bir süre içinde toplam başvuruların yarısı hakkında karar verildiğini ifade eden Tanrıkulu, “Komisyon etkili iç hukuk yolu olarak hızlı ve aynı zamanda kapsamlı inceleme neticesinde haftada bin 200 civarında başvuru hakkında bireyleştirilmiş ve gerekçeli karar veriyor.
Başvuru dosyası hakkında kabul kararı verilen kişiler 30 gün içinde en son görev yaptığı kuruma dönüp işine başlıyor ve geriye dönük mali ve sosyal haklarına da geri alabiliyor. Komisyonca ret kararı verilenler için ise yargı yolu açılmış oluyor. Kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde ilgili idare mahkemeleri nezdinde ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluş aleyhine iptal davası açılabiliyor. İncelemesi devam eden dosyaları da önümüzdeki 15 aylık zaman diliminde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
20’den fazla kriterden geçiyor
Komisyona yapılan başvuru dosyalarını inceleme ve değerlendirme işlemleri hakkında bilgi veren Tanrıkulu, başvuru yapan kişinin örgüt ile herhangi bir bağlantısı olup olmadığının tespiti noktasında çalışıldığını söyledi. FETÖ’nün örgüt içi iletişim aracı “Bylock” programı kullanıcılığı ve mesaj içeriği, örgüt liderinin belirli tarihlerdeki talimatı sonrası Bank Asya’daki destek mahiyetindeki hesap hareketliliğini incelediklerine dikkat çeken Tanrıkulu, “Hesabını ne zaman açtığından, hesabına ne kadar para yatırdığına, nerede ne kadar harcama yaptığı, örgüt ile ilişkili şirketlere para transferi başta olmak üzere 20’den fazla belirlenen kriterler çerçevesinde inceleme yapılıyor” diye konuştu.
58 bin başvuru reddedildi
Komisyon tarafından verilen 58 bin 350 ret kararının yüzde 94’ünde adli soruşturma-kovuşturma bilgisi olduğu görüldüğü belirten Tanrıkulu, “Yüzde 60’ı hakkında ağır ceza mahkemelerince terör örgütü üyeliğinden veya örgütü yardımdan hapis cezası verildiğini tespit ettik. Bunun ardından 30 bini aşkın ret kararında hem örgütün iletişim ağı olan Bylock kullanımı kullanım bilgisi ve hem de örgüt talimatıyla Bank Asya’ya destek amaçlı para yatırma işlemi mevcut” ifadelerini kullandı.
‘Gıyabında kabul’ kararı
Komisyon kurulmadan önce kamu görevinden ihraç edilenlerin itirazlarını ilgili mahkemelere gerçekleştirdiklerini ifade eden Tanrıkulu, “Komisyonun teşkil edilmesiyle birlikte hak sahipleri başvurularını komisyona yaptılar. Mahkemeler de daha evvelden kendilerine yapılmış başvuru dosyalarının komisyona devretti. OHAL Komisyonu herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için başvuru hak sahibinin herhangi bir kamu kurumuna yaptığı bir başvuruyu komisyona yapılmış gibi gördü ve resen işleme koydu. Burada hiç kimsenin hak kaybına uğramaması gözetildi” diye konuştu.