02.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ve 57 milletvekilinin imzasını taşıyan yasa teklifi; öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesini amaçlıyor.
Öğretmenler büyük umutlarla Meslek Kanunu’nun düzenlenmesini bekliyordu ancak Meclis’e getirilen yasa teklifinin içeriği eğitim sendikalarını memnun etmedi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, düzenlemelerin meclise getirilerik sürecin başlatılmasını olumlu bulmakla birlikte, teklifin beklentileri karşılamaktan çok uzak kaldığını söyledi. Geylan, teklifin meslektaşların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve hızlı bir şekilde TBMM gündemine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘Çok eksik var’
Eğitim İş ise yaptığı yazılı açıklamayla Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı’nın amacının öğretmenlik mesleğinin itibarını artırmak değil, öğretmenleri oyalamak ve bölmek olduğunu kaydetti. “Bu taslak, 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu’nda bulunan 43. ve 45. maddelerden hemen hemen hiçbir farkı olmayan bir taslaktır” ifadelerine yer verilen açıklamada, “İlgili kanun maddelerinde yer almayan tek düzenleme ‘ek gösterge’ ile ilgili olandır. Öte yandan, kanundaki 43. madde taslaktakinden çok daha ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Oysa kanun taslağı birçok maddeyi ortadan kaldırmış ve uygulamayı çıkarılacak yönetmeliklere havale etmiştir” denildi.
Taslağın en önemli çelişkisini, 3. maddede yer alan öğretmenlik mesleğini, özel bir ihtisas (uzmanlık) mesleği olarak tanımlarken, kanun taslağıyla yeniden bir uzmanlık tanımlamasına gitmiş olması olarak işaret eden sendika, taslakta öğretmenlerin mali ve sosyal haklarıyla ilgili pek çok eksiğin olduğuna da dikkat çekti.