GündemÖğretmenlerden eğitim politikalarına tepki

Öğretmenlerden eğitim politikalarına tepki

24.09.2014 - 16:45 | Son Güncellenme:

Türk Eğitim- Sen, Eğitim- Sen ve Eğitim- İş sendikalarına üye öğretmenler, hükümetin eğitim politikalarına tepki göstermek amacıyla yurt genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı

Öğretmenlerden eğitim politikalarına tepki

İstanbul'da Milli Eğitim İl Müdürlüğü önüne önce Eğitim-İş Sendikası’na bağlı yaklaşık 300 öğretmen geldi. Öğretmenler sık sık hükümet aleyine, 'Laik, bilimsel eğitim’, Aydınlık Türkiye, şeriata geçit yok’ diye slogan attı. Öğretmenler Tam bağımsız Türkiye, tam bağımsız eğitim’, ’Okul yakana da satana da hayır’ yazılı pankartlar açtı. Öğretmenlerin taşıdıkları, mam hatip değil kütüphane istiyoruz,’, ’11’inde türban 15’inde gelinlik diren çocuk’ yazılı dövizler dikkatleri çekti.

YEŞİLDAĞ: ÇOCUKLARIMIZ DA KIYIMDAN PAYINA DÜŞENİ ALMIŞTIR
Basın açıklamasını Eğitim-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ yaptı. Hükümetin eğitim politikalarını eleştiren Mehmet Yeşildağ, "AKP torba yasalarla devlet kanunlarının iş güvencelerini ortadan kaldırarak kapitalizmin en acımasız olan taşeronluk sistemini eğitim sistemine katmaya çalışmaktadır. Yönetici ve öğretmenlerle ilgili kıyım süreci devam ederken, çocuklarımız da bu kıyımdan payına düşeni almıştır. Siyasal iktidar bütün okulları imam hatip okuluna dönüştürmüştür" dedi.

KIRŞANOĞLU: EĞİTİM BİLİMSEL KURALLARA GÖRE YAPILMALI
Eylemin ardından Eğitim-İş üyeleri dağıldıktan sonra bu kez Milli Eğitim İl Müdürlüğü önüne Eğitim Sen üyesi yaklaşık 400 öğretmen geldi. Eğitim-Sen adına ise basın açıklamasını Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanoğlu yaptı. Mehmet Emin Kırşanoğlu, "Kamusal, demokratik, bilimsel ve laik anadilindeki eğitim önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Eğitim bütün kademelerinde dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalıdır" dedi. Öğretmenler ardından sessiz bir şekilde dağıldı.

Haberin Devamı

TUNCELİ VE ELAZIĞ’DA ÖĞRETMENLER YÜRÜDÜ
Tunceli’de Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 700 öğretmen ve memur Sanat Sokak’ta toplanıp, düdükler çalıp, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, Türkiye’de hızla laik eğitim sisteminden uzaklaşıldığını söyledi. Ölgün, "Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede ibadethane açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtüsünün serbest bırakılması, okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekmektedir. İktidarın bir sonraki hedefi, karma eğitimi tamamen ortadan kaldırmaktır" dedi.

Haberin Devamı

ELAZIĞ’DA İKİ AYRI PROTESTO
Elazığ’da KESK ile Türk Eğitim-Sen üyeleri ayrı ayrı eylem yaptı. KESK üyesi yaklaşık 150 öğretmen ise İstasyon Meydanı’nda toplanıp davul zurna eşliğinde halaylar çektikten sonra PTT Meydanı’na yürüdü. Türk Eğitim-Sen Elazığ Şube Başkanı Talat Efe, "Bugün milli eğitimdeki haksızlıklara, hukuk tanımazlığa, adam kayırmalara karşı isyanın doruğa çıktığı gündür" dedi. Türk Eğitim-Sen üyesi 200 öğretmen ise PTT Meydanı’na 300 metre mesafede toplanıp eylem yaptı. Polis iki grup arasında güvenlik önlemleri alırken, eylemler olaysız bitti.

ZONGULDAK’TA ÖĞRETMENLER YÜRÜDÜ
ZONGULDAK’ta, Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, hükümetin eğitim politikalarına tepki göstermek ve öğretmenlerin yaşam zorluklarına dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Öğretmenler, ortaokul ve liselerde başörtüsünü serbest bırakan düzenlemeyi de protesto etti.

Yaklaşık 60 öğretmen, Yayla Mahallesi Fener Caddesi’nde toplandı. Öğretmenler adına konuşan Eğtiim-Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz, eğitim sistemi üzerindeki din ve inanç istismarına dayanan uygulamaların artarak sürdüğünü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimde yıllardır acil çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden toplum içinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirdiğini savunan Yılmaz, şöyle dedi:
"Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde geçtiğimiz günlerde yapılan değişiklikle her lisede ibadethane (mescit) açma zorunluluğunun getirilmesinin ardından, ortaokullarda ve liselerde başörtüsünü serbest bırakan bir değişiklik daha yapılmıştır. Siyasi iktidar, yıllardır eğitimde yaşanan ve içinden çıkılmaz hale gelen sorunların üzerini örtmek için yine din ve inanç istismarına soyunmuş, iç ve dış politikada yaşanan çözümsüzlüğün üzerini örtmek için bir kez daha başörtüsüne sarılmıştır." Öğretmenler, açıklamanın ardından Valilik binasına yürüdü ve bir süre slogan atarak dağıldı.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLER BURSA’DA DA İŞ BIRAKTI
Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim İş Sendikası tarafından yurt genelinde, okullardaki bazı müdürlerin görevden alınması ve uygulanması düşünülen rotasyon çalışmasını protesto etmek için düzenlediği 1 günlük iş bırakma eylemine Bursa’dan da destek geldi. Yaklaşık 3 bin öğretmenin katıldığı protesto gösternisi saat 12.30’da öğretmenlerin Şehreküstü Meydanı’nda toplanması ile başladı. Hazırladıkları, ’Bedeli ölüm bile olsa zalime boyun eğmeyin Hz. Ali’, ’MEB, IŞİD’din mi kafa koparıyor’, ’Çok şükür hırsız evladı değiliz’ yazılı pankartları açan sendika üyeleri, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ’Gün gelecek devran dönecek’, ’AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Burada konuşma yapan Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, ülke genelinde yaşanan tasfiye sürecinin Bursa’da devam ettiğini belirterek, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Bursa eğitiminin hallaç pamuğu gibi olduğunu kaydeden Türkoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya’yı eleştirdi. Sarıkaya’nın fiilen bir milli eğitim müdürü olmadığını öne süren Türkoğlu, "Kukla olmayı bile beceremiyorsun. Emniyet müdürlüğüne, bizim Milli Eğitim Müdürlüğü binasına girmememiz için talimat verilmiş. Bize ait olan yere hakkımız olarak gireceğiz. Eğitimin sorunlarını balık halinde mi konuşacağız" dedi.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERDEN TİYATROLU PROTESTO
DENİZLİ’de iş bırakma eylemi yapan Eğitim- İş Sendikası üyeleri, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi. Son günlerde eğitimde yapılan değişiklikleri protesto eden Eğitim-İş Sendikası Denizli Şubesi üyeleri bugün iş bıraktı. Saat 11.30’da Delikliçınar Meydanı’nda toplanan öğretmenler, tiyatro gösterisiyle eğitim sistemini eleştirdi. ’Emekçi’nin Kanalı’ adıyla bir köşe oluşturuldu. Temsili olarak televizyon muhabirliği yapan bir öğretmen, sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın fotoğraflarını yüzlerine asan öğretmenler ile tek tek röportaj yaptı. Röportajı verenler, rotasyon ve eğitimin sorunlarıyla ilgili soru soran televizyoncuyu azarladı. Tiyatrolu eylemin ardından halaylar çekildi, ’AKP’nin memuru olmayacağız’, ’Parasız eğitim parasız sağlık’, ’Susma haykır, rotasyona hayır’, ’TEOG dediler çocukları yediler’ diye sloganları attı.

Haberin Devamı

EDİRNEDE DE EYLEM
Edirne’de, İlhan Koman Parkı’nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak, haklarının iyileştirilmesini istedi. Öğretmenlerin taşıdıkları Trakya şivesiyle yazılmış, ‘Abe ayvan gibi yaşıyoz, adalet ölmüş be kızanım’ dövizi dikkat çekti. Grup, burada basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de eğitim sendikalarına üye öğretmenler tarafından yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Eski itfaiye binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, taşıdıkları pankart ve dövizlerle sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Grup, burada sorunlarının çözüme kavuşması için yaptığı basın açıklamasının ardından dağıldı.

SAMSUN’DA ÖĞRETMENLERE POLİS BARİKATI
SAMSUN'DA Türk Eğitim- Sen, Eğitim- Sen ve Eğitim- İş sendikalarına üye öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda idarecilere yönelik yapılan rotasyon uygulamasına tepki göstermek için İstiklal Caddesi’nde toplandı. Öğretmenler daha sonra ellerine aldıkları Türk bayrakları, dövizler ve pankartlarla yürüyüş yaptı. Sloganlar atarak yürüyen öğretmenlere güzergahtaki binalarda bulunan vatandaşlar da evlerinin balkonlarına çıkarak alkışlarla destek verdi. 3 eğitim sendikasının bir araya geldiği yürüyüşe katılan öğretmenler Valilik binasına yaklaşık 100 metre yaklaştı. Burada barikat oluşturan polis, öğretmenlerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine 3 sendikasının şube başkanları barikatın arkasında sırayla basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri daha sonra polis müdürleriyle görüştü. Şube başkanları barikatı geçerek bahçe içine 3 tane siyah çelenk bıraktı. Eylem çelenk bırakılmasının ardından sona erdi.

GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ’TA EĞİTİMCİLER İŞ BIRAKTI
GAZİANTEP ve Kahramanmaraş’ta sendika üyesi öğretmenler, eğitim sistemindeki sorunların giderilmesi amacıyla eylem yaptı, iş bıraktı.
Kırkayak Parkı’nda öğle saatlerinde ellerinde dövizlerle toplanan Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 200 kadar öğretmen, sloganlarla Gaziantep Valiliği’ne yürüdü. Gaziantep Valiliği önünde bir süre oturma eylemi yapan grup, iş bırakma eylemi yaptı. Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, hükümetin uyguladığı eğitim politikalarını eleştirmek için greve girdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Toplumun farklı kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunları sürekli geri plana itilirken, eğitim sistemi üzerinden tüm toplum, iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitimde ve yükseköğretim alanında bugüne kadar yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar sadece eğitim sitemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve bütün toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır."

Kahramanmaraş’ta ise Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) üyesi öğretmenler, eğitim sistemindeki sorunların giderilmesi amacıyla 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan sendikanın Şube Başkanı Ahmet Kürtül, eğitim sisteminin 12 yılda 12 kez değiştiğini anımsatarak, şunları söyledi:
"Hiçbir iktidar döneminde eğitim sistemi bu kadar siyasileşmemiş ve böylesine bir kadrolaşmaya sahne olmamıştır. Siyasal iktidarın elinde bir oyuncak haline gelen eğitim sistemi, AK Parti’ye oy ve seçmen devşirilecek bir mekanizmaya dönüştürülmüştür."

İZMİR'DE POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ
Yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte sorunlarını dile getirmek için eğitimciler, iş bıraktı. İŞID saldırılarını kınamak için de Basmane Meydanı’nda toplanan eğitimcilere, çeşitli sendikalar, siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden destek geldi. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini ve bunun kanunsuz olduğu anonsunun ardından, sendika temsilcileriyle görüştü. Bu sırada, meydandaki kalabalık, halay çekti. Görüşmelerden sonda 5 bin eğitimcinin yürüyüşüne izin verildi. Protestocular, sık sık "AKP, elini eğitimden çek", "Kobani, İzmir seninle" sloganları attı.

KONAK KEYDANI’NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Konak Meydanı’na yürüyen eğitimciler adına İdil Uğurlu, basın açıkması yaptı. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılması gerektiğini söyleyen Uğurlu, "Toplumun farklı kesimlerinin sürekli artan ve acil çözüm bekleyen sorunları geri plana itildi. Eğitim sistemi üzerinden, tüm toplum hükümetin siyasal hedefleri doğrultusunda, biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitim alanında yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar, sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden, toplum üzerinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler artmıştır. İmam hatip okullarına talep gelmemesine rağmen, okullarda bununla ilgili bölümler açılmıştır. Okulara siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile gödev almaması için düğmeye basılmış ve bütün okullarda tarihin en kapsamlı, kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirilmiştir. Kamusal, bilimsel, laik, anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalıdır. Bakanlık, öğrencileri özel okullara, meslek liselerine, imam hatip ya da açık liseye yönlendirmekten vazgeçmeli. TEOG sorunları çözülmelidir. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya, rotasyon uygulamasına son verilmelidir. Maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalıdır" dedi.

AYDIN’DA ÖĞRETMENLER MEYDANLARDA
Aydın'da ilk olarak Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler Sevgi Yolu’nda toplandı. Öğretmenler adına basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Rıdvan Naci Devli okudu. Rıdvan Naci Devli, yandaş yönetici atamalarına hayır demek için, sendikanın taleplerinin yerine getirilmesi için, Milli Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını almak için, taşeronlaşmaya karşı durmak için, özel okulları teşvik edip imkansızlıklarla cebelleşen devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapıldığı için, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının kaybettiği itibarları için, daha demokratik eğitim için alanlarda olduklarını söyledi. Basın açıklamasının ardından öğretmenler olaysız dağıldı. İş bırakan Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyesi öğretmenler de farklı zamanlarda Sevgi Yolu’nda toplanıp, basın açıklaması yaptı.

ANTALYA’DA EYLEME ÖĞRENCİLERDEN ALKIŞLI DESTEK
Antalya’da hükümetin eğitim politikalarına tepki amacıyla Eğitim Bir- Sen ile Aktif Eğitim Sen dışındaki sendikalar, bugün 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Birbirinden bağımsız eylem yapan sendikalardan Eğitim- İş Sendikası üyesi yaklaşık bin kişi, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Grup, sonrasında Kalekapısı’ndaki Attalos Heykeli’ne kadar yürüdü. Öğretmenlerin eylemine, İşçi Partisi İl Başkanı Yalçın Armen, HEPAR İl Başkanı Nagehan Özdemir, Atütürkçü Düşünce Derneği Şube Başkan İbrahim Daş, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ercan Erkan, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Pınar Toğaç’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi de katıldı.

Hükümetin eğitimle ilgili politikalarını eleştiren pankartların yanı sıra, ’Dilimiz Türkçe, önderimiz Atatürk, gerici bölücü eğitime hayır’, ’Antalya uyuma okuluna sahip çık’ diye sloganlar atıldı. Grup, Atatürk Caddesi’ndeki Antalya Lisesi’nin önünden geçtiği sırada, okul kapısı arkasındaki çok sayıda öğrenciden alkışlı destek geldi. Öğretmenler de kendilerini destekleyen öğrencilere alkışla karşılık verdi.

Eğitim- İş Şube Başkanı Mehmet Balık, ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestliğinin tanınmasını eleştirdiği konuşmasında, yeni eğitim- öğretim yılının sorunlarla başladığını savundu. Siyasal iktidarın cumhuriyetin eğitim sistemini yok etmek için yeni adımlar attığını iddia eden Balık, gerici eğitim modelinin topluma dayatıldığını öne sürdü.

Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) Başkanı Cahit Cakcıl da Kalekapısı’ndaki derneğin yerinin tahliyesine karşı öğretmenlerden destek istedi. Bunun üzerine destek için çok sayıda öğretmen ANSAN bahçesinde toplandı