15.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Gaziantep - Çadırların mavi olması nedeniyle ‘Mavi Mahalle’ olarak da anılmaya başlanan çadırkentte; Romanlar, kendilerine has keder ve neşe içinde günlük yaşamlarını sürdürüyor. Çocuklar, zaman zaman Roman oyun havaları eşliğinde eğleniyor. 240 çadırda 1.248 kişi yaşıyor. Duş, tuvalet ve çamaşırhanenin de kurulduğu alanın güvenliği Mardin’den gelen jandarma ekipleri tarafından sağlanıyor. Kızılay ise günde iki öğün sıcak yemek dağıtımı yapıyor.
Roman halkın, kültürel ve sosyal özellikleri ise yerleştikleri çadırkent alanında hissediliyor. Sohbet ettiğimiz Şahin Onat, 11 ve 13 yaşlarında iki çocuğu ile çadırda kalıyor. Onat, “Çin’den Allah razı olsun. Kızılay, sıcak yemeğimizi veriyor. Jandarma, sabaha kadar geziyor. Güven içindeyiz” diyor. 12 yaşındaki bir kız çocuğu, depremde annesi ile kardeşini kaybetmiş. Babası ile kaldığı çadırda, travmasını aşamamış. Çadırkentteki Milli Eğitim Bakanlığı’nın Psikososyal Destek Çadırı’nda ise çocuklara masal okunuyor. Öğretmen Şükrü Toner, müzik çaldığı 4 -5 yaşlarındaki minikler, çocuk şarkıları eşliğinde oynuyor. Ancak çocuk şarkıları eşliğinde dans pek uzun sürmüyor. Kızların “Şarkıyı değiştir öğretmenim” ricasıyla birlikte, Roman oyun havaları eşliğinde tempo tutulmaya başlanıyor. Alandaki kederli ve hüzünlü ortam, kısa süre de olsa yerini çocuk neşesine bırakıyor.
Mahalledeki gençlerin bir çoğunun işi hurdacılık. Hurda yasaklandığı için işsiz kalan gençler ise çadırkentte gün boyu tur atıp, sohbet ederek vakit geçiriyor.