GündemNobel Tıp Ödülü... ‘MikroRNA’ çalışmasına

Nobel Tıp Ödülü... ‘MikroRNA’ çalışmasına

08.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

2024 Nobel Tıp Ödülü’ne “mikroRNA’nın keşfi ve transkripsiyon sonrası gen düzenlemesindeki rolü” çalışmalarına imza atan ABD’li Victor Ambros ile Gary Ruvkun layık görüldü.

Nobel Tıp Ödülü... ‘MikroRNA’ çalışmasına

İkili, gen düzenlemesinde önemli rol oynayan yeni bir küçük RNA molekülü mikroRNA’yı keşfetti ve bulguları yeni bir gen düzenleme prensibini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Hayati önemde

Söz konusu çalışma mikroRNA’ların insanlar dahil çok hücreli organizmalar için gerekli olduğunu, organizmaların gelişip çalışması için önemli bir role sahip olduğunu gösterdi. Ambros, 2008’den bu yana Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışıyor. Gary Ruvkun ise Harvard Tıp Fakültesi’nde genetik profesörü.

Nobel Tıp Ödülü... ‘MikroRNA’ çalışmasına

36.4 milyon lira alacaklar

İsveçli mucit Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine 1900’de kurulan Nobel Vakfı’nın insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, en saygın ödüller olarak kabul ediliyor. Ödül, Nobel’in bıraktığı mirastan 11 milyon İsveç kronu (36,4 milyon TL) nakit içeriyor. Nobel Barış Ödülü ve Nobel Ekonomi Ödülü de yakında açıklanacak. Ödüller İsveç’te 10 Aralık’ta törenle verilecek.