GündemNem İstanbul’u bunalttı

Nem İstanbul’u bunalttı

19.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin birçok bölgesi Afrika sıcaklarının etkisi altında. İstanbul’da da etkili olan bu hava, nem oranını yüzde 100’lere çıkardı. Hem gündüz hem de gece çok zor geçti.

Nem İstanbul’u bunalttı

GÜLDEN ÇOKTAN- Sıcak hava dalgası Avrupa genelinde de etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Türkiye’nin birçok bölgesinde de etkili olan aşırı sıcak İstanbul’da yüksek nem oranıyla birleşince gece ve gündüz hayatı daha zor hale getirdi. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, İstanbul başta olmak üzere yurdun tamamına yakın bölümünde Afrika ve Basra kökenli sıcak hava dalgalarının etkili olduğunu uyarısı yapıyor.

Haberin Devamı

Yüzde 100’e ulaştı

İstanbul’da sıcaklık rekorlarının yanı sıra nem rekorları da kırılmaya başladı. Kentte gece boyunca etkili olan sıcak hava ve yüksek nem oranı günün ilk saatlerine de yansıdı. Megakentte nem oranı yüzde 85’i aşarken, Ataşehir ve Ümraniye’de nem oranı yüzde 100’e ulaştı. İstanbul’da hava sıcaklıklarının 28 Temmuz’a kadar mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bunaltan hava ile ilgili şu bilgileri verdi:

Karadeniz etkisi

“Nem, tutuşma sıcaklığını düşürüyor. Yaz aylarında Arabistan’dan gelen yüksek basıncın etkisiyle Marmara ve Ege’den akışlar Kuzeydoğu’dan oluyor. Bu akış, Karadeniz üzerinden nemi getiriyor. Buna biz Eteryen rejimi diyoruz. Baharda etkisini göstermeye başlayıp sonbahara kadar devam eder. Hep nemli olur. Bazen rüzgar hızı azalır o zaman nem miktarı azalır.

Haberin Devamı

15 gündür rüzgar esiyor. Karadeniz’den bol miktardan nem getirdi. Akşam, gece ve sabah saatlerinde yüzde 99’a varan nem görülür.”

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Tıp Uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, yaşlıların ve bebeklerin risk grubunda yer aldığını belirterek, bolbol su içilmesini önerdi.

Rekor Ataşehir ve Ümraniye’de

İlçe ilçe nem oranları (%)
* Adalar: 93
* Arnavutköy: 83
* Ataşehir: 100
* Avcılar: 84
* Bağcılar: 90
* Bahçelievler: 84
* Bakırköy: 84
* Başakşehir: 83
* Bayrampaşa: 90
* Beşiktaş: 98
* Beykoz: 79
* Beylikdüzü: 82
* Beyoğlu: 98
* Büyükçekmece: 89
* Çatalca: 82
* Çekmeköy: 87
* Esenler: 90
* Esenyurt: 89
* Eyüpsultan: 85
* Fatih: 81
* Gaziosmanpaşa: 90
* Güngören: 90
* Kadıköy: 89
* Kağıthane: 98
* Kartal: 93
* Küçükçekmece: 85
* Maltepe: 93
* Pendik: 95
* Sancaktepe: 89
* Sarıyer: 97
* Silivri: 82
* Sultanbeyli: 89
* Sultangazi: 85
* Şile: 84
* Şişli: 98
* Tuzla: 89
* Ümraniye: 100
* Üsküdar: 86
* Zeytinburnu: 85

Psikoloji de bozuyor

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir de sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı günlerde kişilerin tahammül seviyelerinin düştüğünü belirterek, “Artan nem ile uyku düzeni ve kalitesi bozulur. Uyku hormonu melatonin ve duygu durumumuzla ilgili serotonin dengesinin bozulması ile depresyonu tetikleyebilir” dedi.

Haberin Devamı

40 derecenin üstünde

Termometrelerin 40 derecenin üzerini gösterdiği Avrupa, Güney Avrupa ve Balkanlar aşırı sıcak havanın etkisi altında. İtalya ve Yunanistan’dan Hırvatistan ve Romanya’ya, aşırı sıcaklar orman yangınlarına ve rekor elektrik tüketimine yol açtı.