25.04.2018 - 12:07 | Son Güncellenme:
Fırında tavuk malzemeleri:
Üstüne dökülen sos için malzemeler:
Yapılışı:
Fırında tavuk yapımına başlarken öncelikle tavuklarınızı güzelce yıkayın. Daha sonrasında patateslerinizi soyup yuvarlak yuvarlak dilimlere ayırın dilerseniz farklı şekillerde de dilimleyebilirsiniz. Patatesleri doğradıktan sonra biberlerinizi 4-5 cm genişliğinde doğrayın ve domateslerinizi rendeleyin. Tüm malzemelerin hazır olması için soğanlarınızı da soyup halka halka dilimleyin ve sarımsaklarınızı da soyup hazır edin. Pişirme işlemini tepside veya borcamda gerçekleştirebilirsiniz. 3-4 adet tavuk butu için borcam yeterli olurken daha fazlası için tepsiyi kullanmanız tavuklarınızın ve sebzelerinizin daha rahat pişmesini sağlayacaktır. Tercihinize bağlı olarak tepsinizi veya borcamınızı 2 kaşık sıvıyağ ile yağlayınız. Tepsinizin en alt kısmına yuvarlak kestiğiniz patateslerinizi güzelce dizin, üstlerine tuz ve karabiber gezdirin. Daha sonrasında patateslerinizin üzerine halka soğanlarınızı ve sarımsaklarınızı dizin. Sonrasında sivri biberlerinizi dizip üzerine rendelediğiniz domatesi dökün. Tüm bu malzemeleri dizdikten sonra yıkamış olduğunuz tavukları üzerine yerleştirebilirsiniz. Tavuklarınız tepsideyken yarım limonla güzelce ovun ve üzerine bir tatlı kaşığı şekeri tepsinin her yerine eşit dağılacak şekilde serpiştiriniz.
Sos yapılışı:
Fırında tavuk sosu için öncelikle derin bir kâse alınız. 1 kaşık domates salçanızı kâsenizin içine alarak 2-3 bardak su ile açınız. Daha sonra 2 tatlı kaşığı kekik ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Sonrasında biraz tuz biraz karabiber ekleyerek sosunuzu güzelce karıştırın.
Hazırladığınız sosunuzu tepsideki malzemelerinizin üzerine dökün ve tepsiyi yavaşça sallayarak sosun her yere ulaşmasını sağlayın. Hazırladığınız tepsinizi önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 45-50 dakika boyunca pişirin. Tavuklarınızın kızarma durumuna bakarak kızardıklarını gördüğünüz an fırını kapatabilirsiniz. Herkese afiyet olsun.