30.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Münevver Karabulut cinayetini işleyen ve uzun süre ailesi tarafından saklandığı için yakalanamayan Cem Garipoğlu ve yakınları hakkında açılan davada, çarpıcı kararlara imza attı. Daire, Garipoğlu’na, “çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek” suçundan verilen 24 yıl hapis cezasını onadı. Garipoğlu’nun annesine suç delillerini gizlemek, amcası Hayyam Garipoğlu ve yanında çalışan isimlere “suçluyu kayırmak” suçlarından verilen 3’er yıllık cezalar da onandı. Yargıtay, baba Nida Garipoğlu’na cinayete iştirak suçundan verilen beraat kararını ise bozdu. Garipoğlu’nun eylemini ‘suçluyu kayırmak’ olarak belirleyen dairenin kararı, babanın da ceza alacağı yorumlarına yol açtı. Ancak mahkeme, bu suçun işlendiğini saptasa bile, TCK’da yer alan, “bu suçu çocuğu nedeniyle işleyenlerin” ceza almayacağı hükmü nedeniyle baba Garipoğlu, herhangi bir cezaya mahkum edilmeyecek.
197 gün sonra teslim olmuştu
Lise öğrencisi Münevver Karabulut’un cansız ve parçalanmış bedeninin 3 Mart 2009’da çöp konteynerinde bulunması Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Karabulut’u öldürdüğünün anlaşılmasının ardından 197 gün firari yaşayan, Cem Garipoğlu, babasının da tutuklanmasının etkisiyle 17 Eylül 2009’da teslim oldu. Nida Garipoğlu ile anne Tülay Makbule Garipoğlu, Garipoğlu’nun amcası Hayyam Garipoğlu, yanlarında çalışan Ahmet Batur, Mehmet Karakayalı, Habib Kurt hakkında da dava açıldı.
Tartışma yaratan savunma
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne geldi. Dairede yapılan duruşmada, avukatları, Cem Garipoğlu’nun, Karabulut’u, cep telefonuna gelen mesajlar nedeniyle tahrik altında öldürdüğünü, cinayetin tasarlanarak işlenmediğini, başın gövdeden ayrılmasının cinayetten sonra yapıldığını söyledi. Avukatların bu savunması büyük tepki çekti.
Daire, davaya ilişkin kararını dün açıkladı. Kararı okuyan Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Yalçın, yerel mahkemenin Cem Garipoğlu’na verdiği 24 yıl hapis cezası ile amca Hayyam Garipoğlu ile Ahmet Batur, Mehmet Karakayalı ve Habib Kurt hakkında “suçluyu kayırmak”tan, anne Tülay Makbule Garipoğlu’na da “suç delillerini gizlemek ve yok etmek” suçlarından verilen 3’er yıl hapis cezalarının onandığını söyledi. Buna göre, 2,5 yıldır tutuklu bulunan Cem Garipoğlu, 13,5 yıl daha hapis yattıktan sonra serbest kalacak.
‘Ortak değil, kayırma’
Yalçın, baba Nida Garipoğlu’nun beraatına ilişkin kararın da bozulduğunu açıkladı. Yalçın, baba Garipoğlu’nun “suçluyu kayırma suçunu işlediği” sonucuna vardıklarını belirtti. Yalçın, baba Garipoğlu’nun eyleminin “cinayete ortak olmak” değil, yalnızca “suçluyu kayırmak” olarak belirlendiğini kaydetti.
Babaya beraat, anneye ceza
Yargılama sonunda, suç tarihinde 17 yaşında olan Cem Garipoğlu’na ‘çocuğa karşı, tasarlayarak, canavarca bir hisle ve eziyet ederek öldürmek’ suçundan 24 yıl hapis cezası verildi. Garipoğlu’nun amcası Hayyam Garipoğlu, ailenin çalışanları Ahmet Batur, Mehmet Karakayalı, Habib Kurt’a, ‘suçluyu kayırmak’ suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Garipoğlu’nun cinayetten sonra evde temizlik yaptığı anlaşılan annesi Tülay Makbule Garipoğlu da, ‘suç delillerini gizlemek ve yok etmek’ suçundan 3 yıl hapse mahkzm oldu. Mahkeme, “nitelikli cinayete iştirak” suçundan hakkında dava açılan baba Nida Garipoğlu’nun ise beraatine karar verdi.
TCK ne diyor
Kararın açıklanmasıyla, baba Garipoğlu’nun, 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacağı ve ceza alacağı yorumları yapıldı. Ancak söz konusu suçun düzenlendiği 283. maddenin 3. fıkrasında, “Bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi hâlinde, cezaya hükmolunmaz” deniliyor.