GündemMini denizaltı derinlerde çığır açacak

Mini denizaltı derinlerde çığır açacak

29.07.2023 - 06:30 | Son Güncellenme:

Savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlarından Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM), küçük boyutlu STM500 denizaltısıyla denizlerde çığır açmaya hazırlanıyor.

Mini denizaltı derinlerde çığır açacak

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Ada sınıfı korvet, İstif sınıfı fırkateyn ve Açık Deniz Karakol Gemisi gibi 12 ayrı kalemde gösterdikleri deniz projeleri içinde mini denizaltının her geçen gün önem kazandığını söyledi. Türkiye’nin kendi denizaltısını üretebilen ülkeler ligine yükselme aşamasında olduğunu söyleyen Güleryüz, STM 500 projesinin detaylarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

‘Testleri başladı’

Güleryüz, “Kariyerimde beni en çok heyecanlandıran bu proje, 4 adet atışa hazır torpido kovanı ile toplamda 8 adet ağır torpido ve güdümlü füze atış gücüne sahip denizaltı aslında normal denizaltılarla aynı işlevi görebilir. ‘Küçük Boyutlu Denizaltı’ 500 ton ağırlığında ve 42 metre boyunda olacak. 4500 deniz mili menzile sahip olması planlanan STM 500, denizaltı savunma harbi, sığ su harekâtı, denizaltı harbi, özel kuvvetler operasyonları, mayın harbi, istihbarat, keşif ve gözetleme görevlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlandı. Elde ettiğimiz deneyim ve tecrübeyi tamamen STM özkaynaklarıyla birleştirerek testlerine başladık” dedi.

Mini denizaltı derinlerde çığır açacak

STM Genel Müdürü Güleryüz, maketi üzerinden mini denizaltıyı muhabirimiz Gökhan Karakaş’a anlattı. - SERCAN KURNAZLI Milliyet

Haberin Devamı

24 kişi taşıyor

Güleryüz, “6 kişilik özel kuvveti 18 kişilik mürettebat ile 30 gün boyunca 250 metreden derinlerde görev yapabilen bir denizaltı tasarladık. Denizaltının üzerindeki otonom araç, 6 kişilik özel kuvveti hedefe götürerek etkin gücünü operasyon kabiliyetiyle arttırıyor. İnsansız sualtı aracı denilen sistem üzerinde de yoğun çalışıyoruz. Atışa hazır 4 torpido kovanı bulunuyor. 8 torpido ve güdümlü füze taşıyabiliyor” bilgisini verdi.

STM 500’ün normal bir denizaltıya göre çok daha ucuz olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Kıta sahanlığı az olan sığ sulara sahip ülkeler için ideal. Yetişmiş personel sıkıntısı yaşayan ülkeler için de çözümdür STM 500. 16 kişiyle idare edilmesine rağmen büyük denizaltıyla aynı işlevi görebilecek yeteneklerde. Dizel ve elektrik tahrik sistemiyle çok kullanışlı. Hazır bir STM 500 olsaydı mutlaka alıcı bulurduk. Çalışmalarımızla, Reis sınıfı 214 tipi denizaltılardaki yerli katkı payımızı arttırmayı amaçlıyoruz. 2024 yılında da insansız denizaltımızı yüzdürmeyi planlıyoruz.”