24.09.2009 - 00:59 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet
Milliyet, yayın hayatına başladığı 3 Mayıs 1950 ile 30 Haziran 2004 tarihleri arasında yayımlanan tüm kâğıt baskılarını cumartesi günü internetten erişime açıyor. Milliyet okuyucuları, Türkiye’de ilk kez uygulanan proje çerçevesinde, 376 bin 51 sayfayı, 2 milyon 654 bin 905 kupürü tek tek görüntüleyebilecek.
Milliyet Gazete Arşivi, 3 Mayıs 1950 ile 30 Haziran 2004 tarihleri arasındaki baskılarını içeriyor. Sözcük araması ile sözcüğü içeren haber kupürlerine ve sayfalara, tarih ve sayfa numarası belirterek ise doğrudan aranan gazete sayfalarına ulaşılabiliyor. Sayfalara haber kupürleri şeklinde de erişimi sağlayan sistemde, 376 bin 51 sayfa yer alıyor. Erişime sunulan kupür sayısı ise 2 milyon 654 bin 905’i buluyor.
İki yıllık tarama
Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner’in talimatıyla başlatılan ve Doğan Gazetecilik Teknoloji Direktörü Yücel Okan Şentürk’ün yönetiminde sürdürülen proje için öncelikle 470 ciltteki tüm sayfalar elektronik ortama alındı. Tarama işlemi 2006 Temmuz’da başladı, 2008 Nisan sonuna kadar sürdü.
Tarama, iki gazete sayfasını aynı anda tarayabilen, tepeden kameralı bir tarayıcı kullanılarak, yüksek çözünürlükte yapıldı. Doğan Gazetecilik Teknik Müdürlük çalışanlarından beş kişilik bir ekip ile iki vardiya çalışılarak, günde ortalama 600 sayfa elektronik ortama alındı.
Onarımlar yapıldı
Geliştirilen uygulama ile tarama sırasında, baskı tarihi, sayfa numarası, ek yayın adı, baskı, sayfa başlığı, sayfanın renkli ya da siyah-beyaz oluşu, sayfanın fotoğraf içerip içermediği, hasarlı olup olmadığına göre sınıflama yapıldı. Zaman içinde yıpranma ya da başka nedenlerle hasar gören sayfalar, “çok hasarlı”, “içerik kayıplı”, “içerik kayıpsız” ve “hasarlı” şeklinde sınıflandırılarak kayıt altına alındı.
Bir metin içindeki özel isimde harf kaybı var ise elektronik ortamdaki aramada o isim bulunamayacağından, kupür ve kupürün olduğu sayfalar “içerik kayıplı” olarak kaydedildi. Özel isimde harf kaybı olmasına rağmen, aynı kupür içinde isim tekrarlanırsa, elektronik ortamdaki aramada bulunacağından “içerik kayıpsız hasarlı” olarak kabul edildi. İçerik kayıplı ve çok hasarlı sayfalardan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde daha iyi kopyaları bulunanlar temin edilerek tarandı. İçerik kaybı olmayan sayfalardaki hasarlar ise Teknik Müdürlük çalışanları tarafından uygun yazılım kullanılarak giderildi.
Kupürler hazırlandı
Sayfalar ise Doğan Gazetecilik’te geliştirilen bir yazılımı kullanan operatörler tarafından haber kupürlerine ayrıldı.
Optik Karakter Tanıma (OCR) yazılımı ile sayfa ve kupürlerin içeriği, sözcük araması ile bulunabilecek şekilde “yazı” biçiminde sisteme kaydedildi.
Erişim ücretsiz
Erişimin ücretsiz olduğu sistemde, haber arama, sayfa arama ücretsiz ve sınırsız. Bulunan tüm haber kupürleri ve sayfalarının “önizleme”lerini görüntülemek de ücretsiz ve sınırsız hale getirildi. Haber kupürlerini ve sayfalarını görüntüleyebilmek için Milliyet.com.tr üyeliği gerekirken, haber kupürlerinin ve sayfaların görüntülenmesinde günlük sınırlar uygulanacak.
Nasıl ulaşılacak?
Tüm uygulama ve altyapı, Doğan Gazetecilik Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü’nce geliştirildi ve Doğan Telekom’da kurulu sistemler üzerinden internete açıldı. Arşive, www.milliyet.com.tr ana sayfası üzerindeki “Arşiv” bağlantısından ya da doğrudan https://gazetearsivi.milliyet.com.tr/ adresinden erişim sağlanacak.