08.02.2018 - 14:38 | Son Güncellenme:
6756 sayılı KHK'ya dayanılarak hazırlanan 3 yönetmelikte, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan enstitülerin teşkilat, işleyiş, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitim, öğretim, araştırma ve öğrencilerle ilgili esaslar ile ölçme ve değerlendirme esasları düzenlendi.
MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTİYOR?
Milli Savunma Üniversitesine Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı için başvurular, 15 Şubat'ta sona erecek.
2018-2019 eğitim öğretim yılında MSÜ tarafından ikinci seçim aşamalarına çağrılacak askeri öğrenci adaylarını tespit etmek amacıyla Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) "Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı" yapılacak.
SINAV NE ZAMAN? BAŞVURU NASIL YAPILIR?
"Geleceğin komutanı sen ol" sloganıyla kapılarını açan üniversitenin askeri öğrenci adaylarını tespit etmek amacıyla ÖSYM tarafından 18 Mart'ta sınav yapılacak. Adaylar, 18 Mart'taki sınav için başvurularını elektronik ortamda ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden 15 Şubat'a kadar yapabilecek.
Enstitülerin görevleri
Milli Savunma Üniversitesi Enstitüleri Teşkilat ve İşleyiş yönetmeliğine göre kurulan enstitüler, bünyelerinde açılacak lisansüstü akademik öğretim programları doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerini planlayarak yürütülmesinden ve kontrol edilmesinden sorumlu olacak.
Akademik danışmanlık hizmeti verme, kuruluş amacına uygun alanlarda araştırma faaliyetlerinde bulunma, milli savunma ve güvenlik alanında kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen araştırma projelerine Rektörün onayı üzerine katılma gibi görevleri bulunan enstitüler, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar, etkinlikler ve yayınlar yapacak.
Enstitülerin organ ve birimleri, Milli Savunma Bakanlığının ve Milli Savunma Üniversitesinin ihtiyaçları doğrultusunda Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulacak.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
Yönetmeliğe göre, enstitülerin öğrenci kaynakları şöyle olacak:
"Bakanlık tarafından üniversitenin öğretim kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek kontenjan miktarınca, lisansüstü öğrenim görmek üzere kuvvet/kendi nam ve hesabına tefrik edilecek muvazzaf ve sözleşmeli subaylar,
Kendi nam ve hesabına öğrenime başvuracak subay ve astsubaylar ile Bakanlık ve bağlısı Kuvvet Komutanlıkları kadrolarında çalışan devlet memurları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı personeli,
Öncelikle Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığından olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları nam ve hesabına Bakanlık tarafından ilgili enstitünün öğrenci kapasitesi dikkate alınarak belirlenecek kontenjan miktarınca, programlara kabul edilecek kamu personeli,
Öncelikle devlet ve vakıf üniversitelerindeki araştırma görevlileri olmak üzere, ilgili programın başvuru koşullarını sağlayan, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları müspet sonuçlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Misafir askeri personel ile güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları müspet sonuçlanan yabancı uyruklu kişiler"
Enstitüler bünyesinde, sosyal ve beşeri bilimler, fen ve mühendislik bilimleri ile strateji, güvenlik, savunma ve istihbarat araştırmaları/çalışmaları alanlarında lisansüstü eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalar yapılan yüksek lisans ve doktora programları açılacak.
Yüksek Lisans Programları
Yönetmeliğe göre, yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilecek. Bir anabilim dalında tezli ve/veya tezsiz yüksek lisans programının açılıp açılmayacağı, Enstitü Kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve Bakanlık onayı ile belirlenecek.
Yüksek lisans programlarında derse devam zorunlu olacak. Derse devam oranı teorik derslerde en az yüzde 70, uygulamalı derslerde ise en az yüzde 80 olarak belirlendi.
Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavı ile lisansüstü eğitime giriş sınavı aynı koşullarda uygulanmış olmak kaydıyla, tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında yatay geçişe izin vermek, Enstitü Yönetim Kurulunun yetkisinde olacak.
Lisansüstü Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği
Yüksek lisans ve doktora programlarına giriş sınavları, sınav komiteleri ve jüriler, ders programları ve kredileri, derse devam, sınav ve başarı koşullarının da yer aldığı yönetmelikte, lisansüstü öğretim mazeret sınavları ile öğrencilerin harf notu, başarı notu ve başarı derecesi puanları da belirlendi.