16.12.2023 - 19:54 | Son Güncellenme:
Türkiye yerli ve milli savaş uçağını yapmaya 2016'da başladı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, bilinen adıyla TUSAŞ kolları sıvadı. Yüzlerce mühendis bu projede çalıştı ve sır gibi saklandı. Büyük emekler meyvesini verdi. Yerli ve milli savaş uçağı KAAN artık uçmaya hazırlanıyor.
F-16'LARIN YERİNE KAAN GELİYOR
Kralların kralı anlamını taşıyan KAAN'ın adı Ankara'daki törende duyurulmuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından. Erdoğan "Milli muharip uçağımıza vereceğimiz isimdir ve bu ismi verdik milli muharip uçağımızın ismi artık KAAN'dır. Rabbime bize bu günleri gösterdiği için hamdediyorum. İsim babası da Devler Bahçeli Bey'dir" dedi.
RADAR GÖRMEYECEK, TAM İSABET VURACAK
İlk önce yıl sonu olarak açıklanan ilk uçuş için tarih de ilk defa CNN TÜRK ekranlarından duyuruldu bütün Türkiye'ye. KAAN ne zaman uçacak sorusuna Temel Kotil "27 Aralık'ta ilk uçuşu inşallah gerçekleştireceğiz" dedi.
Türkiye'nin 5. nesil çok yönlü savaş uçağı KAAN, F-16'ların yerini alacak. Türk Hava Kuvvetlerine ilk teslimat da 2028 yılında yapılacak.
KAAN'IN ÖZELLİKLERİ
Kotil "Milli muharip 5. nesil bir savaş uçağı. Bu kelime böyle herkesin ağzına yağıştı gibi. 5. nesil demek, radarların bunu görememesi demek. Tabi bugünkü radarlar göremiyor. Yarın radar teknolojisi gelişir görmeye başlarlar. Ama bizlerin de eli boş durmaz. Biz de bunun üzerine geliştirme sağlayarak tekrar görmemesini sağlarız. Bu uçaklar yüzler km'den hava hedeflerini ve yer hedeflerini kitlenerek onları imha edebiliyor. Yani yanına gitmesine gerek yok. Yani bu uçağımız 'İt Dalaşı' yapmıyor. Çünkü çok güçlü bir radarı var. ASELSAN yapıyor bu radarı. Çok uzaktan hava ve yer hedeflerine füzelerini kilitliyor o hedeflere radyo dalgaları gönderiyor ve füzenin onu görmesini sağlıyor. Ve oradan işi bitiriyor" dedi.
KAAN YAKINDA GÖKLERDE OLACAK
Türkiye'nin yakından takip ettiği ilk yerli savaş uçağı KAAN, kısa bir zaman sonra göklerde olacak. İlk uçuşunu yapacak. 5 Nesil pilotları sadece uçağı yönetmiyor. Aynı zamanda kendisine entegre olan SİHA'ları, İHA'ları, KIZILELMA'ları hepsini yönetiyor. Yani aynı anda bir uçak hava hava muharebesi, hem hava kara muharebesi, hem hava deniz muharebesi yapabilecek güç ve kabiliyette üretildi KAAN. Neyi andırıyor bu; TCG Anadolu'yu andırıyor. TCG Anadolu sadece bir uçak gemisi değil bir muharebe gücü. Artık Türk Silahlı Kuvvetleri mobil hale geldi.
KAAN'IN EN BÜYÜK FARKI AÇIKLANDI
5. nesil uçak olan KAAN'ın en büyük farkı kullanmış olduğu aviyonikler ve sensörler olacak. Düşük görünür olacak, mühimmatları içerde taşıyabilecek ve uçağın üzerindeki sensörler akıllı yazılımla kullanıldığı için pilota minimum iş yüküyle maksimum performansta bir savaş uçağı kullanımı deneyimi verecek. F-16'dan farklı olacak. F-16'da her bir şeyi ayrı ayrı yapıyorsun. Dost-düşman ayrımını siz yapıyorsunuz, radarı ayrı kullanmak zorundasınız, sensörler ayrı kullanılıyor. Ama KAAN'da her şey sizin için yapılacak, dost mu düşman mı olduğunu söyleyecek ve gerekirse size hangi mühimmatı kullanacağınızı, hangi sensörü kullanacağınıza kadar belki size sormadan da kendi kararlarını vererek en optimum çözümü size sunmuş olacak. Pilot dostu bir şey ve etkinliği çok daha yüksek, çok daha öldürücü bir platform olacak.