Gündem 'Milletimizi koruma gayretinin sembolüdür'

'Milletimizi koruma gayretinin sembolüdür'

23.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'a acil kullanım izni çıktı, seri üretim başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Aşımız milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin bir sembolüdür' dedi

Milletimizi koruma gayretinin sembolüdür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı ile katıldığı basın açıklamasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli ve inaktif koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayı aldığını, seri üretime başladığını duyurdu. TURKOVAC’ın üretim tesisinin bulunduğu Şanlıurfa Organize Sanayi’deki bir laboratuvardaki törende konuşan Erdoğan, yerli aşının seri üretimine geçişinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Erdoğan, “Tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağımız aşımızın hayırlı olmasını diliyorum. Dünyayı 2 yıldır kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı bilinen en etkili tedbir olan aşının ülkemizde üretilebilir hale gelmesi fevkalade önemlidir. Üstelik, bu aşının tamamen kendi bilim insanlarımız ve araştırmacılarımız tarafından geliştirilmiş patenti bize ait bir ürün olması çok daha anlamlıdır” dedi.

Haberin Devamı

Vatandaşları TURKOVAC aşısı olmaya davet eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Uzun bir çalışma ve hazırlık döneminin ardından gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen TURKOVAC aşımız milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin bir sembolüdür. Böylece vatandaşlarımıza Sinovac ve BionTech aşılarının ardından üçüncü bir alternatif olarak yerli aşımız TURKOVAC’ı da sunabileceğiz. Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı en kısa zamanda randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum. Biz bazıları gibi aşı ve ilaç hasisliği yapan bir ülke değiliz. TURKOVAC’ın üretimi ile birlikte bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Bir kez daha aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri tebrik ediyorum. TURKOVAC aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

Uygulama haftaya 

Erdoğan’ın aşının ne zaman uygulanacağını sorması üzerine Koca, “Yerli aşı TURKOVAC acil kullanım onayı aldı, seri üretime başlamış durumdayız. Halk sağlığı tarafından ve devamında bizim Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz rehberliğinde tetkikler yapılıyor olacak. Bir hafta, 10 gün içinde bu tetkiklerin biteceğini ümit ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren, gelecek hafta sonundan itibaren başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız yıl bitmeden” yanıtı verdi. Koca, ayrıca “50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafından yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. Aynı zamanda 24 yıl aradan sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor” dedi.

Erdoğan’ın aşının etkinliğine ilişkin sorusu üzerine de Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, şu yanıtı verdi:  “PCR’ı pozitif olan, şikâyeti olanlarla değerlendirildiği zaman TURKOVAC kolunda sadece 20 kişi, karşı kolda 40 kişi vardı. Aşımızın daha etkili olduğunu gösterdi. Bizim aşımız hatırlatma dozu olarak kullanıldığında antikor düzeyinde 4 kat fazla artış olduğunu gördük.”

Haberin Devamı

ERÜ Rektörü Çalış: Başardık

TURKOVAC’ın geliştirildiği Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mutlu ve gururlu olduklarını ifade ederek şöyle dedi:

“Faz-1 ve faz-2 çalışması Erciyes Üniversitemizde geliştirilen bir aşının hele hele milli bir aşımızın koronavirüse karşı geliştirilmiş aşımızın şu an itibariyle acil kullanıma alınması ve kullanılır hale gelmesi gerçekten bizi mutlu etti. Bunu dünyada 7-8 tane ülke başardı. Bunlardan birisi de biz olduk. Erciyes Üniversitesi olarak ayrı bir gurur yaşıyoruz. Özellikle ekibe çok teşekkür ediyorum. Pandemi ilk ortaya çıktığında ‘Biz bunu yapabiliriz’ dedik ve gece gündüz çalıştık. Her anında müdahale ederek kaliteli bir şekilde nasıl hızlı olabilirin mücadelesini verdik, başardık. Biz şu anda Delta varyantı üzerinde çalışma yapıyoruz. Virüsü izole ettiğimizde Omicron varyantının da çalışmalarına başlayacağız” dedi.